Det är ett avstamp som man tar. En studie av ett elevhälsoteam i teori och praktik
Abstract
Syfte
Föreliggande studie kan ses som ett bidrag till förståelsen av elevhälsoteamsmötet som en social praktik, där olika professioner regelbundet möts för att samarbeta kring elever i behov av särskilt stöd. Det övergripande syftet var att, ur ett sociokulturellt perspektiv, undersöka och förstå hur ett elevhälsoteam använder kommunikation och samspel som redskap i sitt uppdrag och arbete med elever i behov av särskilt stöd. Syftet preciserades med följande frågeställningar:
1. Hur uttrycks tankar om elevhälsans uppdrag?
2. Vad kan vi uppfatta när det gäller verbal aspekt av samspel i elevhälsoteamet?
3. Vad kan vi uppfatta när det gäller handlingsaspekt av samspel i elevhälsoteamet?
4. Vad kan vi uppfatta när det gäller relationell aspekt av samspel i elevhälsoteamet?
Teori
Studien utgick från ett sociokulturellt perspektiv, där begrepp som kommunikation och samspel är centrala. I ett sociokulturellt perspektiv betraktas verkligheten/världen som bestående av sociala praktiker eller diskurser. Människan uppfattas som en kommunicerande deltagare i olika sådana praktiker och formar sin syn på verkligheten/världen med hjälp av språket. Kunskapssynen är i ett sociokulturellt perspektiv konstruktivistisk, dvs. människan konstruerar kunskap om verkligheten/världen. Språket, dvs. kommunikation och samspel, är hennes främsta redskap i denna process.
Metod
Studien har en hermeneutisk forskningsansats och kan betecknas som kvalitativ. Vid tre olika tillfällen genomfördes deltagande observationer och dessa kompletterades med en fokusgruppsintervju. Personliga reflektioner i förhållande till den valda litteraturen och empirin nedtecknades regelbundet. Den valda metoden kan därmed betraktas som en form av triangulering.
Resultat
Resultatet i studien visar att både rektor och övriga deltagare i elevhälsoteamet är trygga med sitt uppdrag och känner till vad de har till uppgift att göra. Uppdraget innebär bl.a. att teamet samarbetar med flera olika parter; arbetslag, föräldrar samt andra instanser och myndigheter.
I samarbetet och samspelet inom teamet och med andra parter runt eleven visar resultatet att språk och kommunikation är de viktigaste verktygen. Det verbala samspelet är lättast för oss att upptäcka men det relationella samspelet har också en avgörande betydelse för elevhälsoteamets arbete.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2010-08-30Author
Burman, Malin
Ölander, Carina
Keywords
elevhälsoteam
sociokulturellt perspektiv
uppdrag
kommunikation
samspelsaspekter
Series/Report no.
Magisteruppsats Specialpedagogiska programmet, SPP 600
VT10-2611-16 Specped
Language
swe