• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Känner du till de fem kostråden? - En studie om matvanor och kostråd på en arbetsplats

Sammanfattning
Livsmedelsverket utformade 2005 fem kostråd för att främja bra matvanor hos befolkningen. En studie på uppdrag av Livsmedelsverket visade att det fanns glapp mellan kostråden och befolkningens matvanor. Vidare har forskning visat att kännedom om kostråd ökar förutsättningarna för goda matvanor. Undersökningen Känner du till de fem kostråden? syftade till att ta reda på vad de anställda på ett hotell känner till om Livsmedelsverkets fem kostråd och undersöka konsumtionen av frukt, grönsaker och fisk samt valet av bröd, matlagningsfett och nyckelhålsmärkta produkter i förhållande till kostråden. Urvalet gjordes med hjälp av bekvämlighetsurval där populationen bestod av samtliga 65 fastanställda på hotellet. Den demografiska variationen var stor. Studien genomfördes med en enkätundersökning av kvantitativ karaktär och 55 enkäter samlades in. Resultatet visade att kännedomen om de fem kostråden var i det närmaste obefintlig, vilket tyder på att kostråden inte har nått fram. Dock framkom att många av deltagarna, trots bristen på kännedom om kostråden, åt i linje med flera av dem. Forskning har visat att mat på arbetsplatsen främjar matvanor som följer kostrekommendationer och resultatet härleds till att de anställda serveras mat på arbetet. Slutsatsen blir att det krävs långsiktiga kampanjer för att nå ut med kostråden och implementera dem hos befolkningen och att arbetsplatsen är ett viktigt forum för att främja bra matvanor.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24493
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24493_1.pdf (442.4Kb)
Datum
2011-02-17
Författare
Birgersson, Hannah
Nilsson, Emma
Nyckelord
Livsmedelsverket
kostråd
matvanor
arbetsplats
Serie/rapportnr.
Kost- och Friskvårdsprogrammet, 180 hp
2010
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV