Barns konsumtion av läsk, mjölk och vatten - En undersökning på 4, 6 och 8 åringar i Västra Götalands län
Abstract
Övervikt och fetma är ett ökande problem i världen och det är ett fenomen som inte gör någon
skillnad på socioekonomisk klass utan kan drabba alla, såväl vuxna som barn. Forskning har
kommit fram till att de preventiva metoderna mot övervikt och fetma fungerar bättre än
interventioner för redan drabbade. Detta medför att det blir allt mer väsentligt att rikta sig till
yngre åldrar för att tidigt skapa goda förutsättningar för ett hälsosamt liv. Mycket forskning
pekar mot ett samband mellan sockersötade drycker och övervikt. Med detta som bakgrund är
syftet med denna kandidatuppsats att undersöka hur dryckeskonsumtionen av läsk, mjölk och
vatten ser ut hos barn i åldrarna 4, 6 och 8 år. Studien har genom ett samarbete med IDEFICS
fått ta del av nya, inte ännu publicerade, forskningsdata. Utifrån detta material har analyser
gjorts över barnens konsumtion av dryck. Resultatet blev att konsumtionen mellan åldrarna
och könen är snarlika med en del små undantag. De äldre barnen dricker mindre vatten men
mer sockrade mjölkprodukter än de övriga åldrarna. En skillnad mellan könen är att flickorna
totalt dricker lite mer mjölk än vad pojkarna gör. Totalt dricker barnen mest vatten och mjölk
hemma. Ett ”independent samples T-test” gjordes på barnens medel-BMI och jämförde
högkonsumenter mot lågkonsumenter av de olika dryckerna. Resultatet av detta visar en
korrelation mellan sockrade drycker och högre BMI med en 97 % sannolikhet (p=0.03).
Korrelationen bör undersökas vidare i framtida studier för att bekräfta eller bestrida
sambandet.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-02-18Author
Andersson, Stefan
Hellberg, Christian
Keywords
Barn
dryck
fetma
konsumtion
övervikt
Series/Report no.
Kost och friskvårdsprogrammet, 180 hp
2009
Language
swe