• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Barns konsumtion av läsk, mjölk och vatten - En undersökning på 4, 6 och 8 åringar i Västra Götalands län

Abstract
Övervikt och fetma är ett ökande problem i världen och det är ett fenomen som inte gör någon skillnad på socioekonomisk klass utan kan drabba alla, såväl vuxna som barn. Forskning har kommit fram till att de preventiva metoderna mot övervikt och fetma fungerar bättre än interventioner för redan drabbade. Detta medför att det blir allt mer väsentligt att rikta sig till yngre åldrar för att tidigt skapa goda förutsättningar för ett hälsosamt liv. Mycket forskning pekar mot ett samband mellan sockersötade drycker och övervikt. Med detta som bakgrund är syftet med denna kandidatuppsats att undersöka hur dryckeskonsumtionen av läsk, mjölk och vatten ser ut hos barn i åldrarna 4, 6 och 8 år. Studien har genom ett samarbete med IDEFICS fått ta del av nya, inte ännu publicerade, forskningsdata. Utifrån detta material har analyser gjorts över barnens konsumtion av dryck. Resultatet blev att konsumtionen mellan åldrarna och könen är snarlika med en del små undantag. De äldre barnen dricker mindre vatten men mer sockrade mjölkprodukter än de övriga åldrarna. En skillnad mellan könen är att flickorna totalt dricker lite mer mjölk än vad pojkarna gör. Totalt dricker barnen mest vatten och mjölk hemma. Ett ”independent samples T-test” gjordes på barnens medel-BMI och jämförde högkonsumenter mot lågkonsumenter av de olika dryckerna. Resultatet av detta visar en korrelation mellan sockrade drycker och högre BMI med en 97 % sannolikhet (p=0.03). Korrelationen bör undersökas vidare i framtida studier för att bekräfta eller bestrida sambandet.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/24556
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_24556_1.pdf (877.6Kb)
Date
2011-02-18
Author
Andersson, Stefan
Hellberg, Christian
Keywords
Barn
dryck
fetma
konsumtion
övervikt
Series/Report no.
Kost och friskvårdsprogrammet, 180 hp
2009
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV