• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Barns konsumtion av läsk, mjölk och vatten - En undersökning på 4, 6 och 8 åringar i Västra Götalands län

Sammanfattning
Övervikt och fetma är ett ökande problem i världen och det är ett fenomen som inte gör någon skillnad på socioekonomisk klass utan kan drabba alla, såväl vuxna som barn. Forskning har kommit fram till att de preventiva metoderna mot övervikt och fetma fungerar bättre än interventioner för redan drabbade. Detta medför att det blir allt mer väsentligt att rikta sig till yngre åldrar för att tidigt skapa goda förutsättningar för ett hälsosamt liv. Mycket forskning pekar mot ett samband mellan sockersötade drycker och övervikt. Med detta som bakgrund är syftet med denna kandidatuppsats att undersöka hur dryckeskonsumtionen av läsk, mjölk och vatten ser ut hos barn i åldrarna 4, 6 och 8 år. Studien har genom ett samarbete med IDEFICS fått ta del av nya, inte ännu publicerade, forskningsdata. Utifrån detta material har analyser gjorts över barnens konsumtion av dryck. Resultatet blev att konsumtionen mellan åldrarna och könen är snarlika med en del små undantag. De äldre barnen dricker mindre vatten men mer sockrade mjölkprodukter än de övriga åldrarna. En skillnad mellan könen är att flickorna totalt dricker lite mer mjölk än vad pojkarna gör. Totalt dricker barnen mest vatten och mjölk hemma. Ett ”independent samples T-test” gjordes på barnens medel-BMI och jämförde högkonsumenter mot lågkonsumenter av de olika dryckerna. Resultatet av detta visar en korrelation mellan sockrade drycker och högre BMI med en 97 % sannolikhet (p=0.03). Korrelationen bör undersökas vidare i framtida studier för att bekräfta eller bestrida sambandet.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24556
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24556_1.pdf (877.6Kb)
Datum
2011-02-18
Författare
Andersson, Stefan
Hellberg, Christian
Nyckelord
Barn
dryck
fetma
konsumtion
övervikt
Serie/rapportnr.
Kost och friskvårdsprogrammet, 180 hp
2009
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV