• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

LOW CARB? - En enkätstudie om kvinnors inställningar till och vanor kring lågkolhydratkost

Sammanfattning
En rad kostråd med skilda budskap presenteras kontinuerligt i media. Dieter med varierande grad av kolhydratreducering har fått ökad popularitet men effekterna av lågkolhydratkost, i synnerhet de långsiktiga, är ej klarlagda. Idag förekommer en motstridig debatt om gällande kostrekommendationer. Den rådande oenigheten i samhället kring ämnet kolhydrater har skapat en förvirring hos allmänheten. Syftet med det här arbetet var att undersöka vanor kring och inställningar till lågkolhydratkost hos en grupp vuxna kvinnor i Göteborg. En enkätundersökning, under ledning, genomfördes vid tre olika tillfällen där totalt 31 kvinnor deltog. Undersökningen visade att det fanns en förvirring hos kvinnorna trots att de upplevde sig ha goda kunskaper om kost och näring samt att fler än hälften hade provat att utesluta eller minska på kolhydraterna i kosten. De flesta uppgav viktminskning som anledning till kolhydratreduceringen. Ett fåtal kvinnor åt sannolikt lågkolhydratkost vid undersökningstillfället. Majoriteten uppgav att de påverkades mycket eller en del av medias kostbudskap. Det är troligt att kostdebatten i samhället har påverkat dessa kvinnor till att prova lågkolhydratkost och att debatten bidrar till den förvirring som råder.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24645
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24645_1.pdf (366.2Kb)
Datum
2011-02-24
Författare
Hallonsten, Elisabet
Hedman, Maria
Nyckelord
Lågkolhydratdieter
Viktminskning
Hälsoeffekter
Media
Enkätundersökning
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet, 180 hp
2009
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV