• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Måltidsmiljö på ett äldreboende - Små förändringar gör skillnad

Sammanfattning
Vi blir allt fler äldre i samhället och studier inom äldreomsorgen har visat att undernäring är vanligt bland de äldre. En faktor som kan motverka undernäring är en förbättrad måltidsmiljö. Vid forskning angående måltidsmiljön har tidigare studier visat att samma maträtt upplevs olika beroende på vilken miljö den förtärs i. Studier har även visat att måltidsmiljön kan påverka energiintaget hos de äldre. Inom viss måltidsforskning (framför allt vid Grythyttans Akademi) bedrivs forskning kring de fem aspekterna. De fem aspekterna är Mötet, Rummet, Produkten, Styrsystemet och Stämningen. Alla dessa delar spelar in på hur måltiden upplevs. Syftet med vårt examensarbete är att ompröva tidigare forskning genom att undersöka måltidsmiljön på ett äldreboende och se om förändring av måltidsmiljön kan påverka den upplevda smaken på maten. Syftet är också att studera de äldres uppfattningar av måltidsmiljön. För att möjliggöra denna studie har vi jämfört två likvärdiga våningar på ett äldreboende i centrala Göteborg för att se hur de förhåller sig till varandra. Därefter gjordes förändringar av måltidsmiljön, vad gäller dukning, på den ena våningen medan den andra våningen behöll sitt ursprungliga utseende. Metoder som användes var enkäter, observationer och intervjuer. I resultatet av denna studie framkommer att man genom förändringar kan påverka den upplevda smaken på maten. Resultatet visar även att när måltidsmiljön upplevs bra smakar också maten bättre. Det kommer också fram att den mat som uppskattas av de äldre är den traditionella husmanskosten och enkel mat som sill och potatis.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24649
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24649_1.pdf (532.8Kb)
Datum
2011-02-24
Författare
Ahlzén, Jessica
Vitalis, Maria
Nyckelord
Äldre
de fem aspekterna
smaken på maten
dukning
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap 180 hp
2009
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV