• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tänkt om tillsatser - En kvalitativ studie om hur livsmedelstillsatser uppfattas

Sammanfattning
Livsmedelstillsatser är ämnen som används i maten för att uppnå bättre näringsvärde eller för att påverka konsistens, hållbarhet, smak eller färg. I media har tillsatser varit uppmärksammat och omdebatterat den senaste tiden, och ämnet framställs ofta som något negativt. Inte sällan menar media att tillsatser kan medföra ohälsa och försämrad livsmedelskvalitet. Den pågående debatten väckte vårt intresse för ämnet, och ledde till att vi ville undersöka människors inställningar till och uppfattningar om tillsatser. Vår avsikt var också att undersöka ifall utbildningsnivå påverkar människors tankar kring detta ämne. Undersökningen var av kvalitativ karaktär och genomfördes i form av fokuserade gruppintervjuer. De grupper som deltog i intervjuerna var bespisningspersonal, gymnasielärare inom hotell och restaurang samt läkarstudenter. Deltagarna, totalt sexton personer, hade därmed kompetens inom kost, livsmedel och/eller hälsa. Att ha förkunskaper inom dessa områden ansågs öka chanserna för att kunna bidra med mycket tankar och åsikter i diskussionerna. Resultatet visade att majoriteten av respondenterna förknippade livsmedelstillsatser med försämrad livsmedelskvalitet och i viss utsträckning med hälsorisker. Gruppen som var mest negativt inställd till tillsatser samt också uttryckte mest oro över tillsatser var bespisningspersonalen. Denna grupp representerade även den lägsta utbildningsnivån. Gymnasielärarna, med den mellersta utbildningsnivån, kände inte någon avsevärd oro, men de var däremot mycket kritiska till livsmedelsindustrins rådande användning av tillsatser. Läkarstudenterna, den grupp med högst utbildningsnivå, såg både positiva och negativa aspekter med tillsatser. De var inte speciellt oroliga för att tillsatsanvändande skulle påverka deras hälsa negativt, då de förlitade sig på att de ämnen som tillsätts i maten är kontrollerade och riskfria.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24676
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24676_1.pdf (494.5Kb)
Datum
2011-02-24
Författare
Sunebrand, Kristina
Wiberg, Maria
Nyckelord
Fokusgrupper
risk
oro
livsmedelskvalitet
hälsa
miljö
E-nummer
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet, 180 hp
2009
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV