Show simple item record

dc.contributor.authorEnwall, Frida
dc.contributor.authorNorberg, Emma
dc.contributor.authorPettersson, Caroline
dc.date.accessioned2011-02-28T14:51:31Z
dc.date.available2011-02-28T14:51:31Z
dc.date.issued2011-02-28
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24732
dc.description.abstractBakgrunden till undersökningen bottnar i en, från vår sida, saknad av djupare utbildning kring betygsättning och bedömning inom lärarutbildningens inriktning hem- och konsumentkunskap. Men också ett intresse för tillvägagångssättet vid bedömningen i ett ämne som inte enbart innefattar katederundervisning utan också undervisning med matlagning i kök. Med detta som grund växte undersökningen och uppsatsen fram. Syftet för studien var att undersöka hur lärare i hem- och konsumentkunskap går tillväga för att samla in ett betygsgrundande underlag. För att besvara syftet valdes en kvalitativ metod, intervju. Studiens resultat grundar sig på fem intervjuer med fem lärare som undervisar i hem- och konsumentkunskap med varierande erfarenhet i yrket. Urvalet har gjorts som ett bekvämlighetsurval. I resultatet behandlas kunskap-i-handling, strategier för insamling av betygsunderlag, styrdokumenten och likvärdig bedömning. Resultatet visar på att alla lärare skiljer på praktisk och teoretisk undervisning och att många av dem menar att tyngdpunkten ligger på det praktiska. Gällande själva begreppet kunskap-i-handling visade det sig att ingen av lärarna uttalat använder sig av begreppet. Tre av lärarna praktiserar en sådan undervisning men benämner den annorlunda. Resultatet visade också att betygskriterierna används i olika utsträckning i undervisningen. En del av lärarna tar upp betygskriterierna i början av terminen, en lärare använder dem hela tiden och andra försöker förtydliga för eleverna med egna ord eller endast vad lektionen syftar till. Samtal kring betygssättning i lärarlagen förekommer men utsträckningen skiljer sig från skola till skola.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesLärarprogrammet, inriktning hem- och konsumentkunskapsv
dc.relation.ispartofseriesJuni 2008sv
dc.subjectHem- och konsumentkunskapsv
dc.subjectkunskap-i-handlingsv
dc.subjectlikvärdig bedömningsv
dc.subjectstrategier för betygsunderlagsv
dc.subjectstyrdokumentsv
dc.subjectkursplansv
dc.titleAtt sätta likvärdiga betygsv
dc.title.alternativeHem- och konsumentkunskapslärares strategier för att skapa ett betygsunderlag.sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record