Hem- och konsumentkunskapslärares uppfathingar om
Abstract
Begreppet hälsa kan beskrivas som ett tillstånd eller en process, men även som ett resultat, mål eller medel.
Enligt WHO (1948) finns det tre aspekter av hälsa; den fysiska, psykiska och mentala hälsan. Dessa är de
mest använda och accepterade grundsynen och används i detta arbete for att diskutera hälsa.
Syftet med studien var att undersöka uppfattningar kring perspektivet hälsa hos några lärare som undervisar
i hem- och konsumentkunskap. Ett delsyfte innebär också att ta reda på hur lärarna relaterade undervisningen
till styrdokumentens riktlinjer.
Studiens datamaterial baserades på kvalitativa intervjuer med sex lärare i hem- och konsumentkunskap.
Av resultatet kan man konstatera att lärarna överlag såg hälsoperspektivet i undervisningen som en helhet.
De vill ge eleverna verktyg för att de senare i livet skulle kunna klara sig själva. Lärarna menade att hämmande
effekter för undervisningen inom hälsoperspektivet handlade om kunskaper. De syftade på att elevernas
dåliga tidigare kunskaper eller "felaktig'; kunskap var en hämmande faktor men även tiden likaså.
Slutsatsen i denna studie är att det krävs kunskap och engagemang för att kunna driva en hälsofrämjande
skolutveckling i ämnet hem- och konsumentkunskap. Då behövs resurser och utbildning i ämnet hälsa och
detta kan göras genom att stärka de berörda lärarna med kompetensutveckling'
Hem- och konsumentkunskapen har minst antal timmar enligt timplanen i grundskolan, varpå man kan
börja reflektera om det är rimligt att ämnet ska ha lika många strävans- och uppnåendemål som andra ämnen
med större timplan.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-02-28Author
Blyberg, Andreas
Widholm Löfgren, Isabelle
Norström, Monica
Keywords
Hem- och konsumentkunskap
hälsa
kursplan
lärare
Series/Report no.
Lärarprogrammet inriktning hem- & konsumentkunskap
Maj 2010
Language
swe