Show simple item record

dc.contributor.authorGrunnegård, Jenny
dc.contributor.authorHjalmarsson, Sofia
dc.date.accessioned2011-03-02T13:13:15Z
dc.date.available2011-03-02T13:13:15Z
dc.date.issued2011-03-02
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24783
dc.description.abstractLivsmedelsverket har som råd att man ska äta fisk ofta, gärna tre gånger i veckan. Fet fisk innehåller mycket fleromättade fettsyror, särskilt omega-3, som kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar, alltså anses att flertalet bör äta mer fisk ur folkhälsosynpunkt. Är man fiskallergiker kan man gå miste om en del av dessa nyttiga fleromättade fetter. Det är viktigt att en patient med allvarlig födoämnesallergi lär sig att vara noga med att fråga vad maten innehåller vid ett restaurangbesök samt att läsa på innehållsförteckningarna på olika livsmedel. I vissa fall har det visat sig att allergiska personer inte längre vågar gå hem till vänner och bekanta på grund av risken och rädslan att bli bjuden på något man inte tål. Därför är det viktigt att patienten får upplysning om vilka ”dolda” allergener som kan förekomma, exempelvis ansjovis i leverpastej. Syftet med detta arbete var att studera några fiskallergikers intag av omega-3 fettsyror samt hur de resonerade kring sin allergi. Syftet innefattade även att ta reda på från vilka livsmedel deltagarna får sitt största intag av omega-3 samt hur de fått information och kunskap om sin allergi. Deltagarna fick fylla i en fyradagars matdagbok samt att kortare, enskilda intervjuer genomfördes. Resultatet visade att de flesta fick i sig tillräcklig mängd omega-3 i energiprocent i jämförelse med de svenska näringsrekommendationerna. Flertalet av våra respondenter ansåg att informationen de fått varit mycket bristfällig. Vi fann att de som fick en allvarligare typ av reaktion när de åt fisk upplevde en större oro vid middagsbjudningar och restaurangbesök än övriga.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost- och friskvårdsprogrammet, 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2008sv
dc.subjectallergisv
dc.subjectfisksv
dc.subjectinformationsv
dc.subjectomega-3sv
dc.titleFisk i nöd och lust - Några fiskallergikers intag av omega-3 och resonemang kring sin allergisv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record