Så mycket träning – men var tog maten vägen? En undersökning om ett kvinnligt elithandbollslags kostvanor
Abstract
Att träningen har stor betydelse för en elitidrottare är en självklarhet, men får kosten lika stort utrymme? I litteratur poängteras att det måste finnas en balans mellan träning, kost och vila för att maximal träningseffekt ska kunna uppnås. Även Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, betonar hur viktig kosten är för idrottaren och har därför utformat kostrekommendationer till elitidrottare.
För att se hur SOK: s rekommendationer tillämpas i praktiken valde vi att undersöka ett kvinnligt elithandbollslags kostvanor. Vi fokuserade främst på att granska deras energiintag och energifördelning för att sedan kunna jämföra detta med SOK: s rekommendationer.
Studien bestod av ett elithandbollslag från Västsverige där 15 spelare ingick. I undersökningen användes två kvantitativa metoder och en kvalitativ, enkätundersökning, kostundersökning och uppföljningsintervju. Med enkätundersökningen ville vi ta reda på vad spelarna kunde om kost för idrottare, medan kostundersökningen användes för att visa spelarnas kostintag. Uppföljningsintervjun tillämpades för att kontrollera att informationen vi fick ut av kostundersökningen motsvarade vad spelarna normalt åt. I denna intervju fick vi även fram vad eventuella felkällor i kostundersökningen kunde bero på.
Resultatet av enkäterna antydde att det fanns bristfälliga kunskaper om kost för idrottare hos de flesta av spelarna i laget. Även kostundersökningen tydde på otillräckliga kunskaper då spelarna överlag hade för lågt energiintag i jämförelse med SOK: s rekommendationer. Däremot såg energifördelningen relativt bra ut bortsett från att spelarnas proteinintag var något högt.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-03-03Author
Andersson, Anneli
Carlsson, Anna
Keywords
handboll
energiintag
energifördelning
kostvanor
Series/Report no.
Kost och friskvårdsprogrammet, 180 hp
2008
Language
swe