• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Så mycket träning – men var tog maten vägen? En undersökning om ett kvinnligt elithandbollslags kostvanor

Sammanfattning
Att träningen har stor betydelse för en elitidrottare är en självklarhet, men får kosten lika stort utrymme? I litteratur poängteras att det måste finnas en balans mellan träning, kost och vila för att maximal träningseffekt ska kunna uppnås. Även Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, betonar hur viktig kosten är för idrottaren och har därför utformat kostrekommendationer till elitidrottare. För att se hur SOK: s rekommendationer tillämpas i praktiken valde vi att undersöka ett kvinnligt elithandbollslags kostvanor. Vi fokuserade främst på att granska deras energiintag och energifördelning för att sedan kunna jämföra detta med SOK: s rekommendationer. Studien bestod av ett elithandbollslag från Västsverige där 15 spelare ingick. I undersökningen användes två kvantitativa metoder och en kvalitativ, enkätundersökning, kostundersökning och uppföljningsintervju. Med enkätundersökningen ville vi ta reda på vad spelarna kunde om kost för idrottare, medan kostundersökningen användes för att visa spelarnas kostintag. Uppföljningsintervjun tillämpades för att kontrollera att informationen vi fick ut av kostundersökningen motsvarade vad spelarna normalt åt. I denna intervju fick vi även fram vad eventuella felkällor i kostundersökningen kunde bero på. Resultatet av enkäterna antydde att det fanns bristfälliga kunskaper om kost för idrottare hos de flesta av spelarna i laget. Även kostundersökningen tydde på otillräckliga kunskaper då spelarna överlag hade för lågt energiintag i jämförelse med SOK: s rekommendationer. Däremot såg energifördelningen relativt bra ut bortsett från att spelarnas proteinintag var något högt.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24804
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24804_1.pdf (239.1Kb)
Datum
2011-03-03
Författare
Andersson, Anneli
Carlsson, Anna
Nyckelord
handboll
energiintag
energifördelning
kostvanor
Serie/rapportnr.
Kost och friskvårdsprogrammet, 180 hp
2008
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV