• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Så mycket träning – men var tog maten vägen? En undersökning om ett kvinnligt elithandbollslags kostvanor

Abstract
Att träningen har stor betydelse för en elitidrottare är en självklarhet, men får kosten lika stort utrymme? I litteratur poängteras att det måste finnas en balans mellan träning, kost och vila för att maximal träningseffekt ska kunna uppnås. Även Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, betonar hur viktig kosten är för idrottaren och har därför utformat kostrekommendationer till elitidrottare. För att se hur SOK: s rekommendationer tillämpas i praktiken valde vi att undersöka ett kvinnligt elithandbollslags kostvanor. Vi fokuserade främst på att granska deras energiintag och energifördelning för att sedan kunna jämföra detta med SOK: s rekommendationer. Studien bestod av ett elithandbollslag från Västsverige där 15 spelare ingick. I undersökningen användes två kvantitativa metoder och en kvalitativ, enkätundersökning, kostundersökning och uppföljningsintervju. Med enkätundersökningen ville vi ta reda på vad spelarna kunde om kost för idrottare, medan kostundersökningen användes för att visa spelarnas kostintag. Uppföljningsintervjun tillämpades för att kontrollera att informationen vi fick ut av kostundersökningen motsvarade vad spelarna normalt åt. I denna intervju fick vi även fram vad eventuella felkällor i kostundersökningen kunde bero på. Resultatet av enkäterna antydde att det fanns bristfälliga kunskaper om kost för idrottare hos de flesta av spelarna i laget. Även kostundersökningen tydde på otillräckliga kunskaper då spelarna överlag hade för lågt energiintag i jämförelse med SOK: s rekommendationer. Däremot såg energifördelningen relativt bra ut bortsett från att spelarnas proteinintag var något högt.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/24804
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_24804_1.pdf (239.1Kb)
Date
2011-03-03
Author
Andersson, Anneli
Carlsson, Anna
Keywords
handboll
energiintag
energifördelning
kostvanor
Series/Report no.
Kost och friskvårdsprogrammet, 180 hp
2008
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV