• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Probleminventering med hjälp av aktionsforskning kring skollunchen

Abstract
Ett flertal studier visar på att en stor del elever väljer att inte äta av skollunchen. Faktorer som smak, miljö, hälsa, sociala, kön och kroppsuppfattning påverkar elevernas val att äta eller inte äta skollunch. Flera projekt med förändringar, som rör skollunchen, har gjorts i olika skolor i Sverige för att få eleverna att njuta mer av skollunchen. I en låg- och mellanstadieskola i västra Sverige har skollunchen blivit ifrågasatt av en förälder och därför har rektorn på skolan bett om hjälp att utreda om skolan har ett problem i frågan. Tillsammans med ett antal aktörer på skolan har vi bedrivit aktionsforskning för att på så sätt inventera eventuella problem kring skollunchen samt undersöka förslag till åtgärder som kan leda till förändring. Aktionsforskning kan ses som en process med den nuvarande kunskapen som utgångspunkt och vi har medverkat till att starta denna process genom definition och inventering av problemen. Resultatet blev att aktörerna inte upplevde maten eller den miljö som den serveras i som ett problem. Den negativa attityden som eleverna uttalar kring skollunchen grundar sig i deras okunskap kring mathanteringen och en aversion till hur maten serveras. Vi fann också att personalen upplevde den negativa attityden som allmänt vedertagen och att eleverna hade en medvetenhet om att den var något överdriven. Förslag till åtgärder blev bland annat att sprida kunskapen om mathanteringen till eleverna och att undersöka hur alternativa serveringsmöjligheter fungerar på de skolor som har dessa.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/24813
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_24813_1.pdf (299.3Kb)
Date
2011-03-03
Author
Andersson, Åsa
Nystedt, Jeanette
Keywords
skollunch
matvanor
skola
aktörer
aktionsforskning
Series/Report no.
Kost och friskvårdsprogrammet, 120 p
2006
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV