• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Probleminventering med hjälp av aktionsforskning kring skollunchen

Sammanfattning
Ett flertal studier visar på att en stor del elever väljer att inte äta av skollunchen. Faktorer som smak, miljö, hälsa, sociala, kön och kroppsuppfattning påverkar elevernas val att äta eller inte äta skollunch. Flera projekt med förändringar, som rör skollunchen, har gjorts i olika skolor i Sverige för att få eleverna att njuta mer av skollunchen. I en låg- och mellanstadieskola i västra Sverige har skollunchen blivit ifrågasatt av en förälder och därför har rektorn på skolan bett om hjälp att utreda om skolan har ett problem i frågan. Tillsammans med ett antal aktörer på skolan har vi bedrivit aktionsforskning för att på så sätt inventera eventuella problem kring skollunchen samt undersöka förslag till åtgärder som kan leda till förändring. Aktionsforskning kan ses som en process med den nuvarande kunskapen som utgångspunkt och vi har medverkat till att starta denna process genom definition och inventering av problemen. Resultatet blev att aktörerna inte upplevde maten eller den miljö som den serveras i som ett problem. Den negativa attityden som eleverna uttalar kring skollunchen grundar sig i deras okunskap kring mathanteringen och en aversion till hur maten serveras. Vi fann också att personalen upplevde den negativa attityden som allmänt vedertagen och att eleverna hade en medvetenhet om att den var något överdriven. Förslag till åtgärder blev bland annat att sprida kunskapen om mathanteringen till eleverna och att undersöka hur alternativa serveringsmöjligheter fungerar på de skolor som har dessa.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24813
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24813_1.pdf (299.3Kb)
Datum
2011-03-03
Författare
Andersson, Åsa
Nystedt, Jeanette
Nyckelord
skollunch
matvanor
skola
aktörer
aktionsforskning
Serie/rapportnr.
Kost och friskvårdsprogrammet, 120 p
2006
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV