• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

S.K.I.F.T. – Skiftarbetares Kostvanor Inom Företaget Tekniska verken

Sammanfattning
Skiftarbetare är en utsatt grupp då åtskilliga hälsoproblem kan urskiljas här. Eftersom skiftarbetare har flera riskfaktorer för utvecklandet av bland annat hjärt-kärlsjukdom är denna grupp betydelsefull att studera. En regelbunden måltids-frekvens och en hälsosam kost är att föredra för att reducera riskerna för sjukdom, men också för att stärka hälsan. Syftet med detta examensarbete var att kartlägga treskiftsarbetarnas kostvanor på Tekniska verken i Linköping AB (publ.) med fokus på måltidsfrekvens. Ytterligare ingick i syftet att jämföra kostvanorna med kostrekommendationerna och undersöka tillgängligheten till mat på arbetsplatsen, och utefter detta ge för-slag på förändringar inom koncernen. För att besvara studiens frågeställningar genomfördes en observation och en enkätundersökning. I enkätundersökningen deltog 70 treskiftsarbetare, vilka tjänstgjorde som drifttekniker/driftingenjör. Resultatet visade att treskiftsarbetarna intar i snitt 4 måltider per dag, men att tidpunkten för mattillfällena varierar. Vidare visade det sig att 87 procent (n = 70) är konsumenter av kaffe, där de flesta (49 %, n = 60) drack 5 deciliter eller mer per dygn men mindre än 10 deciliter. Enligt 71 procent av skiftarbetarna (n = 70) inverkar dessutom arbetstiden på när de äter. Ingen signifikans kunde dock urskiljas mellan bland annat skiftarbetarnas upplevelser gällande arbetstidens inverkan på när mat och dryck intas och tid inom koncernen som treskiftsarbetare. Treskiftsarbetarna äter delvis enligt rekommendationerna, men rekommenda-tionerna gällande måltidsfrekvensen uppfylls inte överlag. Slutsatsen var att arbetstiden inverkar på kostvanorna, genom att maten bland annat intas vid olika tidpunkter under olika dygn. Skiftarbetarna bör eftersträva en regelbunden måltidsordningen och måltidsintagen bör ske vid någorlunda samma tidpunkter varje dag. För att främja hälsan hos treskiftsarbetarna bör koncernen utveckla stödjande miljöer och på så sätt underlätta för dem att uppfylla rekommendationerna. Genom hälsofrämjande åtgärder kan skiftarbetarnas hälsa bibehållas och stärkas, och den låga sjukfrånvaron på 3,5 procent kan därmed förbli låg.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24814
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24814_1.pdf (375.4Kb)
Datum
2011-03-03
Författare
Krus, Karolina
Nyckelord
skiftarbete
kostvanor
måltidsfrekvens
hälsofrämjande
Serie/rapportnr.
Kost och friskvårdsprogrammet
2006
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV