• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tränares roll som kostinformatör - Hur ser det ut inom innebandyns tre högsta divisioner?

Sammanfattning
Kosten spelar en betydande ro11 for den fysiska prestationen. En idrottare behöver ha kunskap om hur kosten ska vara sammansatt för att kunna prestera sitt bästa. Manga studier visar att tränaren är en viktig resurs i arbetet med att informera idrottare om kost. Syftet med undersökningen är att ta reda på om innebandytränare inom de tre högsta divisionerna har organiserad information om kost, om de har någon utbildning inom kost kopplat till idrott och vad de har för inställning till rollen som kostinformatör. Syftet är även att göra en jämförelse mellan de olika divisionerna och mellan dam- och herrtränare. En riksomfattande enkätundersökning genomfördes inom innebandyns elitserie, division I och division II. Enkäten skickades ut till sammanlagt 210 tränare varav 105 svarade. Av respondenterna är hälften tränare för damlag och hälften tränare för herrlag. Resultatet visar att hälften av respondenterna har haft organiserad information om kost med sina idrottare under det senaste året. Av dem som anger att de inte har haft organiserad information uppger de flesta tidsbrist och otillräcklig kunskap som orsak. Nästan hälften av respondenterna har utbildning inom kost kopplat till idrott och de flesta är positivt inställda till att gå en utbildning. Flertalet av tränarna i undersökningen ser det som sin roll att informera sina idrottare om kost. Det är positivt att det är många tränare som anger att de har haft information om kost men alla borde organisera det då kosten har en så stor inverkan på prestationen. Om inte tränarna själva håller i informationen bör de ta hjälp av någon utomstående såsom kost- och friskvårdspedagog. Arbetet med kostinformation bör vara kvalitetssäkrat och förankrat i klubben med handlingsplaner.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24830
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24830_1.pdf (19.57Mb)
Datum
2011-03-03
Författare
Johansson, Elisabeth
Larsson, Hanna
Nyckelord
tränare
innebandy
kostinformation
idrottsnutrition
kostutbildning
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet, 120 p
2006
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV