• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

En analys av faktorer som kan påverka viktförändring - statistisk bearbetning av material från studien Health Hunters

Sammanfattning
Uppsatsen är en statistisk bearbetning av material från studien Health Hunters som genomfördes i Göteborg på unga kvinnor som befann sig i en högriskgrupp för att utveckla övervikt eller fetma. Barn till överviktiga har en ökad risk för att utveckla övervikt därför är det viktigt att arbeta preventivt då behandlingsresultaten vid fetma ofta är otillräckliga. Det är viktigt att förebygga övervikt och fetma då detta kan resultera i bland annat typ II-diabetes och hjärtkärlsjukdomar samt så ger behandling av fetma och dess följdsjukdomar höga sjukvård- och samhällskostnader. Health Hunters har visat att preventivt arbete mot viktuppgång kan ge resultat. Information kring deltagarna har vi fått via Health Hunters där de fick ge information om sina vanor och genomgå mätningar. Vi ville undersöka om studien haft någon effekt på deltagarnas BMI, energiintag, energifördelning och deras portionsstorlekar samt undersöka om de som gått ner i vikt har några gemensamma nämnare som kan ha bidragit till deras viktminskning. Interventionsgruppen minskade i genomsnitt i vikt samtidigt som kontrollgruppen under samma period ökade i vikt samt att kontrollgruppen hade ökat sina portionsstorlekar. Energifördelningen i interventionsgruppen förändrades på så vis att energiintaget från protein ökade något och intaget av energi från fett minskade. Den totala portionsstorleken under veckan ökade för kontrollgruppen samtidigt som ingen förändring syntes i interventionsgruppen. För att bearbeta materialet användes ett icke-parametriskt test, i detta fall Wilcoxon Signed Rank Test.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24877
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24877_1.pdf (2.582Mb)
Datum
2011-03-07
Författare
Johansson, Therese
Svensson, Maria
Nyckelord
Prevention
Övervikt
Fetma
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet
2007
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV