• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Säker livsmedelshantering – är det möjligt?

Sammanfattning
År 2006 började nya regler inom livsmedelshanteringen att gälla inom hela EU. Den nya lagstiftningen ställer högre krav på verksamhetsutövaren och alla måltidsverksamheter måste ha ett anpassat egenkontrollprogram grundat på HACCP och söka nytt godkännande som gäller hela verksamheten. Den svenska livsmedelslagstiftningen har ändrats under årens lopp. Från och med år 2006 har vi en ny livsmedelslag som i grunden är gemensam för EU. Undersökningen är en fallstudie där syftet är att ta reda på vilka uppfattningar som finns kring processen med att utforma ett egenkontrollprogram enligt den nya livsmedelslagstiftningen. Den ansvariges uppfattning om egenkontrollen och de krav som ställs på måltidsverksamheten samt hur de har gått tillväga i sitt arbete utgjorde vårt ”fall”. Intervjuer genomfördes med den som var ansvarig för utformningen av egenkontrollprogrammen på fyra gymnasieskolor i Göteborgs stad. I resultatet presenteras intervjuerna var för sig vilket följs av en sammanfattning där verksamheternas mest framträdande likheter och olikheter redovisas. I resultatet framkommer det att måltidsverksamheterna har gått tillväga på olika sätt och att de ansvariga har olika uppfattningar om vad den nya lagstiftningen innebär. Den mest framträdande likheten är att måltidsverksamheterna uppfattar processen som mycket tidskrävande. Respondenterna har däremot delade uppfattningar om vad den nya lagstiftningen innebär. Det framkommer att arbetet med egenkontroll och utformning av egenkontrollprogrammet inte är en problemfri process trots att kravet på egenkontroll har funnits länge.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/24905
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_24905_1.pdf (184.2Kb)
Datum
2011-03-09
Författare
Nilsson, Hanna
Nurmi, Kristina
Nyckelord
Livsmedelslagstiftning
Egenkontrollprogram
Måltidsverksamhet
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogrammet 120 poäng
2007
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV