Handel: Sveriges svar på en hållbar global utveckling
Sammanfattning
I december 2003 antogs Sveriges politik för global utveckling (PGU). Målet för
politiken är att bidra till en rättvis och hållbar global utveckling genom att all politik som bedrivs ska genomsyras av ett rättighetsperspektiv samt de fattigas perspektiv på utveckling. Uppsatsen utreder vilka förutsättningar det finns för en lyckas implementering av PGU med avseende på handel. Sverige utgör ett exportinriktat land och de senaste åren har Sveriges biståndspolitik svängt från det traditionella biståndet till att handelspolitiken får allt större del av biståndspengarna, med motiveringen att handel gynnar fattigdomsbekämpning.
I implementeringsprocessen av PGU är näringslivet en viktig aktör. Syftet med uppsatsen är att undersöka hur långt implementeringsprocessen sipprar ner. Går det att betrakta näringslivet som en utsträckt arm av förvaltningen?
Genom att göra en processpårning identifieras de processer som är viktiga för implementeringen av PGU. Processpårningen utgörs av att analysera dokument samt intervjuer med statliga aktörer och näringslivet.
Resultatet av processpårningen visar att det finns förutsättningar för att lyckas implementera politiken. Staten och näringslivet jobbar åt samma håll, det finns en stor medvetenhet hos dem båda för att stärka de mänskliga rättigheterna samt att ha de fattigas perspektiv för ögonen. Det som gör resultatet spännande är att det visar sig att processerna som leder fram till detta ser olika ut för företagen och staten. Engagemanget för rättighetsfrågor och de fattigas perspektiv är inte länkat till staten i företagens fall utan har uppstått genom andra influenser.
Examinationsnivå
Student essay