dc.contributor.author | Tiimonen, Nina | |
dc.date.accessioned | 2011-06-16T08:23:21Z | |
dc.date.available | 2011-06-16T08:23:21Z | |
dc.date.issued | 2011-06-16 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/25688 | |
dc.description | Kandidatuppsats Kulturgeografi och geografi med kulturgeografisk inriktning | sv |
dc.description.abstract | SAMMANFATTNING
Den globala industrialiserade produktionen av livsmedel inom lantbruket har på senare tid börjat
ifrågasättas av såväl producenter som konsumenter i fråga om miljöhänsyn, djurhälsa och livsmedlens
säkerhet och kvalitet. Detta ifrågasättande har lett till diskussion om utvecklingen av alternativa
livsmedelsnätverk samt fördelar och nackdelar med en återgång till en mer lokal
livsmedelsförsörjning med det ekologiska lantbruket som ett av miljöskäl idealisk form. Gårdar som
producerar livsmedel främst för försäljning inom ett begränsat geografiskt område deltar också i
utformningen av ett alternativt livsmedelsnätverk. Aktörer inom livsmedelsnätverk inkluderar bl.a.
producenter och återförsäljare, vilka kan samarbeta för att öka andelen ekologiska och närproducerade
livsmedel tillgängliga för konsumenter. Konsumenter är även de medverkande i utformningen av
alternativa nätverk genom val av plats för inköp av livsmedel. Valet av plats för inköp (stormarknad,
gårdsbutik, marknad etc) föregås av motiv till inköp av livsmedel med vissa egenskaper eller
mervärden som ekologiskt, närproducerat och miljövänligt. Studier om konsumenters attityder till och
motiv till köp av livsmedel med olika mervärden kan visa på diskrepanser mellan föreställningar om
livsmedelsattributen (exempelvis ekologiskt och närproducerat) och inköpskriterierna (exempelvis ett
lågt pris). Med KRAV-märkningen som ett tydligare mervärde än det diffusa begreppet närproducerat
finns ett intresse av att studera möjliga associationer mellan begreppen bland konsumenter.
Denna undersökning syftar till att öka förståelsen för konsumentens tankar om begreppen ekologiskt
respektive närproducerat vid köp av livsmedel och vidare hur dessa begrepp samverkar med
faktorerna miljövänligt och småskalig livsmedelsproduktion. Konsumenters motiv till köp av
ekologiskt och närproducerade livsmedel exemplifieras med hjälp av en fallstudie. Björröds ekoägg i
Kode, Kungälvs kommun, är en småskalig äggproducent vars ägg finns till försäljning inom vad som
kan hävdas vara godkänt område för att kallas närproducerade ägg. Med teori om alternativa
livsmedelsnätverk, främst med avseende på relationer mellan producent och konsument samt
geografiskt avgränsade områden för produktion och konsumtion, får denna ekologiska äggproducent
representera ett ekologiskt och närproducerat livsmedel. Undersökningen görs med hjälp av en
enkätundersökning på en stormarknad i Kungälv där Björröds ekoägg fanns till försäljning. Enkäterna
riktar sig enbart till de konsumenter som aktivt väljer Björröds ekoägg, varpå det finns begränsade
möjligheter att dra slutsatser om konsumenters attityder till köp av ekologiska och närproducerade ägg
överlag. Första frågan som ställs gäller vem den typiska konsumenten av Björröds ekoägg är utifrån
demografiska bakgrundsuppgifter. Konsumenten som väljer Björröds ekoägg i butiken är typiskt sett
kvinna, 45-64 år, med universitets- eller högskoleutbildning, lever i parförhållande och arbetar inom
privat eller offentlig sektor, om denne inte är pensionär. Andra frågan ställs med syfte att undersöka
vilken betydelse konsumenter lägger i begreppen närproducerat, ekologiskt, miljövänligt och
småskaligt producerat då de väljer Björröds ekoägg. En tredje och sista fråga gäller analys av de
eventuella nätverk/relationer mellan producent och konsument som kan anas utifrån enkätsvaren. Av
78 medverkande konsumenter angav majoriteten att det för valet av Björröds ekoägg var “ganska”
eller “mycket viktigt” att dessa framförallt var ekologiska, närproducerade, småskaligt producerade
samt att konsumenterna valde ett miljövänligt livsmedel. Vid frågan om vad begreppet närproducerat
innebär för konsumenterna valdes främst korta transporter, främjande av den lokala ekonomin samt
ekologiskt som beskrivningar. Produktion och konsumtion ska helst ske inom samma kommun
alternativt inom ett visst geografiskt avstånd, i studien kryssbar som 30 mil, men vilket framgick vid
enkätintervjuerna, ett väl långt avstånd. Konsumenterna i butiksundersökningen tillfrågades om köp
av ägg direkt från gården; endast sex konsumenter sade sig ha besökt gården i detta syfte. Flera hade
dock kännedom om gårdsförsäljningen samt sade sig vara bekanta med producenterna. Det fanns en
kunskap om och intresse för produktionsförhållandena och en medvetenhet om äggens mervärde för
konsumenten. Det är dock osäkert om motiv till köp av Björröds ekoägg beror på engagemang att nå
kunskap om dessa genom kontakt med livsmedelsproducenten eller på faktumet att annars “osynliga”
icke-sensoriska kvaliteter kopplas till äggen genom KRAV-märkningen samt marknadsföringen i
butik t.ex. som ”Mat från trakten”. Sammanfattningsvis visar studien på att främst mervärdet
ekologiskt därefter närproducerat är av betydelse för konsumentens val av Björröds ekoägg samt att
det är äggen i sig som är viktiga för konsumenterna i valet av Björröds, oavsett om de finns till
försäljning på stormarknaden eller på gårdsbutiken. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Student essay | sv |
dc.relation.ispartofseries | Kulturgeografi och geografi med kulturgeografisk inriktning 2011:13 | sv |
dc.subject | ekologiskt, närproducerat | sv |
dc.title | Konsumenters föreställningar om ekologiskt och närproducerat - En fallstudie om motiv till köp av Björröds ekoägg | sv |
dc.type | Text | eng |
dc.type | Text | eng |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviorLaw | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviorLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | Un | |
dc.contributor.department | Univerity of Gothenburg/ Human and Economic Geography | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi | swe |
dc.contributor.department | Univerity of Gothenburg/ Human and Economic Geography | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi | swe |
dc.type.degree | Student Essay | eng |
dc.type.degree | Student Essay | eng |