Lärande ledare eller tydligare ledarskap? En diskursanalytisk studie av två dokument som ligger till grund för statlig rektorsutbildning
Abstract
Studiens syfte är att förstå hur statens fokus för att utbilda rektorer har ändrats över tid. Arbe-tet består i att studera två skilda statliga texter som talar om rektorsutbildning. Den första texten är Lärande ledare – Ledarskap för dagens och framtidens skola (2001) (Text 1) och den andra texten är Tydligare ledarskap i skolan och förskolan – förslag till en ny rektors¬utbildning Ds 2007:34 (Text 2). Mellan de båda texternas tillkomst har det gått sex år.
Undersökningsfrågorna är: Vad uttrycker de två texterna om skolledare och den utbildning skolledare behöver? I vilken tidsanda skrevs respektive text? Vilka förändringar/förskjut¬ningar i synen på rektorns roll och utbildning kan iden¬tifieras?
Metoden som använts är diskursanalys. Jag har tittat på vad som anges som problem, vilka orsakerna till problemet är och vilka lösningar till problemet som finns. På så vis analyserar jag systematiskt utvalda citat ur de båda texterna.
Dessutom gör jag en analys av frekvensen av sju utvalda nyckelord i vardera texten. Texterna sätts in i den tidsanda som rådde när respektive text publicerades.
Resultatet visar på en förskjutning eller glidning av vissa ords innebörd mellan år 2001, när Text 1 publicerades, till 2007, när Text 2 trycktes. Under denna tid har styrdokumenten som anger rektorsuppdraget varit oförändrade. Några exempel på betydelseglidningar jag hittat är:
Ordet demokratisk går från att innebära rektorns demokratiska förhållningssätt till att stå för elevens rättssäkerhet i förhållande till demokratiskt fattade beslut. Ordet lärande går från att beskriva lärande i organisationen till att innebära elevens lärande. Beskrivningen av rektors-arbetets ramar och förutsättningar ändras till att beskriva den enskilda rektorns arbete.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2011-09-15Author
Careborg, Karin
Keywords
rektorsutbildning
diskursanalys
lärande
skoljuridik
skolledare
Series/Report no.
Kandidatexamen
VT10-2611-11 PDGX62
Language
swe