Sjukhusvård i livets slutskede - Sjuksköterskors upplevelser.
End-of-Life Care in Hospitals - Nurses´ Experiences
Abstract
Introduktion I arbetet på sjukhusavdelningen möter sjuksköterskan patienter som befinner sig i livets slutskede vilket kan vara en utmaning då den huvudsakliga vårdinriktningen oftast är kurativ. Patienten är en unik individ och ska ses som en helhet. Behov av fysisk, psykisk, existentiell och social karaktär ska tillgodoses i sjuksköterskans arbete att lindra patientens lidande i livets slutskede.
Syfte Syftet är att beskriva hur sjuksköterskan på sjukhusavdelningar upplever att vårda patienter i livets slutskede samt sjuksköterskans strategier för att hantera dessa upplevelser.
Metod Uppsatsen är en analys av kvalitativ forskning och bygger på nio kvalitativa artiklar som tagits fram i databaserna Cinahl, Pubmed och Scopus.
Resultat Sjuksköterskor på sjukhusavdelningar upplever det svårt att vårda patienter i livets slutskede till följd av konflikten som uppstår mellan sjuksköterskans ideal och verkligheten. Upplevelser leder till känslor så som frustration, hjälplöshet och oro. För att hantera upplevelser använder sjuksköterskan olika strategier för att undvika att bli känslomässigt överväldigad, exempelvis kan sjuksköterskan välja att distansera sig, vara nära, ventilera, söka bekräftelse och förtränga.
Slutsats Det sjuksköterskan upplever i samband med vård av patienter i livets slutskede på sjukhusavdelningar är en individuell och komplex upplevelse. Sjuksköterskan behöver hantera dessa upplevelser för att kunna fortsätta utföra sitt arbete på ett tillfredställande vis både för sig själv och för patienten. Författarna ser ett ökat behov av avsatt tid för diskussion, reflektion samt utbildning för sjuksköterskor som arbetar på sjukhusavdelningar med patienter i livets slutskede.
Degree
Student essay