Skattetillägg, skattebrott och principen ne bis in idem. En studie av Europakonventionens dubbelbestraffningsförbud och dess överensstämmelse med det svenska skattetilläggsförfarandet
Abstract
Debatten om det svenska skattetilläggsförfarandet och dess överensstämmelse med dubbelbestraffningsförbudet i EKMR tog ny fart 2009 då ED genom domen i Zolotukhin mot Ryssland, som avgjordes i stor kammare, gick emot sin tidigare praxis. Före Zolotukhin utgick domstolen från brottets identitet för att avgöra idem-momentet i dubbelbestraffningsförbudet och ansåg därmed inte dubbelbestraffning föreligga om det i de båda processerna var fråga om olika brottsrubriceringar. Denna slutsats kom ED till i Rosenquist mot Sverige som är den senaste domen som berört det svenska skattetilläggsförfarandet. I och med ED:s nya praxis anser domstolen numera att det istället är gärningens identitet som ska vara avgörande. Detta innebär att det avgörande är om bedömningarna i de båda målen grundar sig på samma eller väsentligen samma omständigheter.
I Sverige föreligger oenighet i frågan om betydelsen av domen i Zolotukhin för svenskt vidkommande. HFD har i en dom ansett att det svenska systemet inte strider mot dubbelbestraffningsförbudet med motiveringen att hänsyn måste tas till rättssystemets utformning i varje enskild konventionsstat och att det svenska rättssystemet innehåller viktiga särdrag. HD har i sina beslut i frågan hänvisat till doktrinen om klart stöd som utvecklats i svensk praxis och ansett att sådant stöd inte föreligger i EKMR och dess praxis för att underkänna den svenska ordningen. Flera underinstanser har dock dömt mot HD, varav Haparanda tingsrätt även har begärt förhandsavgörande från EU-domstolen. Det har även höjts många röster i doktrinen för att svensk lagstiftning på området behöver ses över och regeringen har efter en önskan av Skatteförfarandeutredningen beslutat att en utredning ska tillsättas.
EU-domstolen kommer att behandla Haparanda tingsrätts begäran om förhandsavgörande i slutet av januari 2012. Kommer EUD till slutsatsen att det svenska förfarandet strider mot dubbelbestraffningsförbudet kommer domstolen kräva att Sverige ändrar lagen.
Oavsett vad EUD kommer fram till i sin prövning krävs en lagändring på skattetilläggsområdet. Med hänsyn till den nya praxis som kommit från ED är det nämligen troligt att det svenska förfarandet skulle bli underkänt vid en prövning i domstolen
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2012-09-12Author
Axén, Lovisa
Keywords
Skatterätt
Series/Report no.
2012:73
Language
swe