• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Frisk med fett? Upplevda hälsoeffekter med Low Carb High Fat

Abstract
Begreppet lågkolhydratkost myntades för första gången 1921 och efter det har en rad olika varianter av kosten uppmärksammats. En svensk variant som har fått stor genomslagskraft är Low Carb High Fat (LCHF). Där förespråkas, i motsats till de nuvarande svenska näringsrekommendationerna, en hög andel fett, gärna mättat, samt en låg andel kolhydrater. Viktminskning har visat sig fungera effektivt med LCHF och lågkolhydratkost. Det finns även undersökningar på att kosten har en positiv inverkan på blodfetter, blodtryck, diabetes typ 2, humör och mättnad, men dessa resultat är fortfarande tvetydiga. Syftet med arbetet var att undersöka hur en Low Carb High Fat-kost kan påverka en individs upplevda hälsa. Metodvalet bestod av kvalitativa intervjuer som genomfördes på sammanlagt tio intervjupersoner, fem kvinnor och fem män. Intervjuerna transkriberades ordagrant och därefter togs resultatet fram utifrån en kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visade att bland annat nyfikenhet, påverkan från personer i omgivningen och olika hälsoproblem var anledningen till att intervjupersonerna provade LCHF. Viktminskning, mindre smärta, mer energi samt lägre blodtryck-, kolesterol-, och sockervärden var några av de positiva hälsoeffekter som intervjupersonerna upplevt. Förutom dessa fysiska hälsoeffekter så hade även deras psykiska välmående ökat. Negativa hälsoeffekter som intervjupersonerna upplevt var främst förstoppning och övergångsbesvär såsom yrsel, huvudvärk och illamående. De hade även upplevt att kosten kunde vara besvärlig i sociala sammanhang. Deltagarna såg inte kosten som en kortsiktig diet utan snarare som en livsstil. Alla intervjupersoner följde strikt LCHF även om små undantag kunde förekomma. Intervjupersonerna såg hoppfullt på framtiden och LCHF:s utbredning.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/30483
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_30483_1.pdf (600.9Kb)
Date
2012-10-01
Author
Eklund, Elin
Gren, Sabina
Keywords
Hälsoeffekter
innehållsanalys
intervju
Low Carb High Fat
Series/Report no.
Kost- och friskvårdsprogrammet
VT 2011
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV