• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Frisk med fett? Upplevda hälsoeffekter med Low Carb High Fat

Sammanfattning
Begreppet lågkolhydratkost myntades för första gången 1921 och efter det har en rad olika varianter av kosten uppmärksammats. En svensk variant som har fått stor genomslagskraft är Low Carb High Fat (LCHF). Där förespråkas, i motsats till de nuvarande svenska näringsrekommendationerna, en hög andel fett, gärna mättat, samt en låg andel kolhydrater. Viktminskning har visat sig fungera effektivt med LCHF och lågkolhydratkost. Det finns även undersökningar på att kosten har en positiv inverkan på blodfetter, blodtryck, diabetes typ 2, humör och mättnad, men dessa resultat är fortfarande tvetydiga. Syftet med arbetet var att undersöka hur en Low Carb High Fat-kost kan påverka en individs upplevda hälsa. Metodvalet bestod av kvalitativa intervjuer som genomfördes på sammanlagt tio intervjupersoner, fem kvinnor och fem män. Intervjuerna transkriberades ordagrant och därefter togs resultatet fram utifrån en kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visade att bland annat nyfikenhet, påverkan från personer i omgivningen och olika hälsoproblem var anledningen till att intervjupersonerna provade LCHF. Viktminskning, mindre smärta, mer energi samt lägre blodtryck-, kolesterol-, och sockervärden var några av de positiva hälsoeffekter som intervjupersonerna upplevt. Förutom dessa fysiska hälsoeffekter så hade även deras psykiska välmående ökat. Negativa hälsoeffekter som intervjupersonerna upplevt var främst förstoppning och övergångsbesvär såsom yrsel, huvudvärk och illamående. De hade även upplevt att kosten kunde vara besvärlig i sociala sammanhang. Deltagarna såg inte kosten som en kortsiktig diet utan snarare som en livsstil. Alla intervjupersoner följde strikt LCHF även om små undantag kunde förekomma. Intervjupersonerna såg hoppfullt på framtiden och LCHF:s utbredning.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/30483
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_30483_1.pdf (600.9Kb)
Datum
2012-10-01
Författare
Eklund, Elin
Gren, Sabina
Nyckelord
Hälsoeffekter
innehållsanalys
intervju
Low Carb High Fat
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet
VT 2011
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV