• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vilse i kostdjungeln? Hälso- och sjukvårdsarbetares attityd till LCHF

Abstract
Det kommer ständigt nya rön om vad vi bör äta och vad vi bör undvika. Övervikt är idag mer regel än undantag i Sverige och ökningen av antalet överviktiga och feta är i det närmaste epidemisk och har blivit den mest utbredda folksjukdomen i hela världen. Drygt hälften av den svenska vuxna befolkningen har försökt att gå ner i vikt eller planerar att göra det. Frågan är egentligen inte hur man går ner i vikt utan om att göra en livsstilsförändring som ska hålla hela livet ut. Lågkolhydratskost har funnits sedan år 1921 och användes då vid behandling för epilepsi. Även om kosten har funnits länge har den på senare år fått ett uppsving och är dagligt tal känt som Low Carb High Fat (LCHF). Kosten innefattar en hög andel fett och en låg andel kolhydrater, alltså motsatsen till de Svenska näringsrekommendationerna. För de som arbetar med att ge kostråd är det viktigt att de vet hur deras kostråd påverkar deras klienter/patienter nu och i framtiden. Därför är det viktigt att fundera över sin egen attityd till t.ex. hälsa då den kan påverka andra människor och deras framtida handlingar. Syftet var att ta reda på hur attityden till LCHF ser ut bland hälso- och sjukvårdsarbetare i Värmlands län. Urvalet bestod av 57 hälso- och sjukvårdsarbetare i olika åldrar som arbetade med att ge kostråd. Metoden som användes var en kvantitativ enkätundersökning. Resultatet visade att de flesta deltagarna inte hade en positiv attityd till LCHF men att det önskas mer studier inom området.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/30485
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_30485_1.pdf (405.7Kb)
Date
2012-10-01
Author
Hellqvist, Karin
Keywords
Övervikt
Viktnedgång
Attityd
Series/Report no.
Kost- och friskvårdsprogrammet
VT 2011
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV