• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Välj rätt! En näringsjämförelse av färdigrätter till äldre

Sammanfattning
Äldre äter ofta tre mål om dagen varav ett som är varmt/tillagat. Detta ställer höga krav på näringsinnehållet. Under en lunch/middag bör äldre få i sig 430 -540 kcal samt 25 – 30 gram protein enligt svenska näringsrekommendationer. Äldre med hemtjänst kan få färdigrätter av märket Varsågod tillverkade av Elite hotel levererade hem till sig via hemtjänsten i kommunen. På marknaden finns ett flertal tillverkare av färdigrätter, bland annat säljer Findus och Familjen Dafgård sådana rätter. Färdigrätter kan vara kylda eller frysta. Syftet har varit att jämföra näringsinnehåll i färdigrätter för att se hur de står sig mot varandra och mot de rekommendationer som finns till äldre med avseende på en lunch/middag. Genom observation av utbudet i butik kom vi fram till att använda oss av Findus och Familjen Dafgård ur butikens sortiment. Jämförelse har gjort av färdigrätter från märket Varsågod, samt rätter från Findus och Familjen Dafård. I de tre företagens sortiment med enportionsrätter har vi gjort avgränsningar och plockat ut sju snarlika rätter från respektive företag, vars genomsnittliga näringsinnehåll har legat till grund för analysen. Resultatet var att Findus och Familjen Dafgårds rätter höll sig inom rekommendationen avseende energi men hade ett för lågt proteininnehåll jämfört med de rekommendationer som finns. Varsågod låg över rekommendationen för energi men inom spannet för protein.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/30488
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_30488_1.pdf (914.0Kb)
Datum
2012-10-01
Författare
Augustsson, Jonna
Eriksson, Linda
Nyckelord
Färdigrätt
äldre
näringsinnehåll
hemtjänst
Serie/rapportnr.
Kost- och friskvårdsprogrammet
VT 2011
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV