• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hem till färdigmaten

Den trogna industrikocken

Abstract
Färdigmat blir allt vanligare i vårt samhälle och nya alternativ dyker ständigt upp på hyllorna i butikernas kyl och frysdiskar. Tidigare forskning har påvisat att anledningen till denna ökning är att allt fler känner att de inte har tillräckligt med tid för att laga egen mat, utan istället väljer att äta något färdiglagat som bara behöver värmas eller kan ätas direkt ur förpackningen. Syftet för denna studie var att ta reda på hur ofta allmänheten äter färdigmat, varför de väljer detta istället för att laga egen mat och efter vilka kriterier de väljer den färdigmat de ska äta, samt vilken färdigmat som är populärast i samhället. Vi har även tittat på om det finns skillnader mellan män och kvinnor, olika åldersgrupper och om boendesituationen har någon inverkan på dessa frågor. För att få svar på dessa frågor har vi använt oss av en kvantitativ enkätundersökning med ett bekvämlighetsurval, där vi slumpvis valde ut förbipasserande personer på bland annat ett köpcenter. Resultatet visade att det var något vanligare att män åt färdigmat än kvinnor, samt att det var vanligare bland den yngre generationen och de som bodde ensamma. Ont om tid ansågs som den främsta orsaken till att man åt färdigmat, följt av att de inte hade någon lust att laga egen mat eller att det var bekvämt och det flesta valde färdigmat efter vad de tyckte smakade bäst, även kvalitet och pris var viktiga kriterier. Det visade sig också att män i större utsträckning valde färdigmat efter märke och kedja medan kvinnor oftare valde efter hälsoaspekter. Ett skäligt pris för färdigmat var någonstans mellan 20 till 40 kronor och favoriten var pizza.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/30529
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_30529_1.pdf (806.4Kb)
Date
2012-10-03
Author
Dundee, Johanna
Larsson, Sanna
Mårdh, Daniel
Keywords
Färdigmat
Industrimat
Kostvanor
Micromat
Helfabrikat
Tillsatser
ADI-värde
Mathistoria
Series/Report no.
Restaurangmanagerprogrammet
VT 2011
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV