• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Konsumenters åsikter om livsmedelsmärkning

Fokusgrupper med studenter

Sammanfattning
Det finns en rad olika faktorer som påverkar när en konsument väljer livsmedel. Det har framkommit i flera studier att konsumenter är dynamiska och att det inte är helt utrett hur de resonerar. Denna studie har valt att fokusera på livsmedelsmärkning men behandlar även fler faktorer. Metoden för studien är fokusgrupper som har gjorts vid Göteborgs Universitet. Därmed har studien en kvalitativ ansats och strävar efter att öka förståelse och generera idéer angående faktorer som influerar valet av livsmedel. Studien har försökt utvidga kunskaperna om vilken betydelse livsmedelsmärkning har för konsumenternas beslut. Utöver det har ambitionen funnits att finna brister i märkningssystemet och även hur dessa eventuella brister skulle kunna åtgärdas. Förutom detta har även deltagarna i fokusgrupperna tillfrågats om deras förtroende för märkningen i syfte att förstå hur det inverkar på dem. Det som framkom var att prisvärdhet var en av de viktigaste faktorerna. Detta på grund av ekonomiska skäl då deras situation som studenter gör att de har en begränsad tillgång till pengar. Andra viktiga faktorer var hälsa och produktens utseende. De var kritiska till tillsatser, men trots det granskade de inte förpackningarna efter dem. De flesta var överens om att ekologiska produkter var önskvärda, men att de inte var värda sitt högre pris i deras nuvarande situation som studenter. De resultat som kom fram kan användas för att göra ytterligare studier, då gärna av kvantitativ karaktär för att kunna dra generella slutsatser och på så vis hjälpa till att förbättra livsmedelsmärkning.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/30662
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_30662_1.pdf (1.243Mb)
Datum
2012-10-16
Författare
Stille, Sofus
Wickman, Beatrice
Nyckelord
konsumentbeteende
hälsa
miljö
Serie/rapportnr.
Restaurangmanagerprogrammet
VT 2012
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV