Kallskänkors användning av recept på restaurang
Abstract
Recept upptäcktes redan på 1600-talet fast i en annan skepnad än i dag, nuförtiden är recepten kortfattade och uppstrukturerade, det utnyttjar kallskänkor genom att utveckla en kod, de ser ingredienserna fort. Kallskänksyrket har funnits sedan 1900-talet men inte med samma innebörd och arbetsuppgifter. I arbetet finns en beskrivning av atmosfären i köket, personalens uppdelning och utbildningens kursplan.
Syftet med studien var att utforska om kallskänkor arbetar med recept under matlagningen. Forskningsmetoden grundades på kvalitativa intervjuer. Arbetet bygger på mitt intresse för recept som blev starten för utformningen av den kvalitativa intervjuguiden som användes.
Överlag skiftar användningen av recept, en del använder kokböcker medan andra förvarar grundrecepten i huvudet. Men de flesta köken har också en unik receptpärm så att maträtterna smakar likadant. Utbildningen skapar en grund för yrket, men det är än dock erfarenheten som är avgörande för ett bra resultat i arbetet. Kallskänkor är inte längre så självklara i ett restaurangkök, förändringar inom yrket håller på att ske. Genom att arbetsstyrkan har blivit mindre i dagens restaurangkök, delegeras arbetsuppgifterna ut till den personal som jobbar.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2012-10-23Author
Halldin, Marie
Keywords
Engagemang
kunskap
matlagning
Series/Report no.
Restaurangmanagerprogrammet
VT 2012
Language
swe