• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kallskänkors användning av recept på restaurang

Abstract
Recept upptäcktes redan på 1600-talet fast i en annan skepnad än i dag, nuförtiden är recepten kortfattade och uppstrukturerade, det utnyttjar kallskänkor genom att utveckla en kod, de ser ingredienserna fort. Kallskänksyrket har funnits sedan 1900-talet men inte med samma innebörd och arbetsuppgifter. I arbetet finns en beskrivning av atmosfären i köket, personalens uppdelning och utbildningens kursplan. Syftet med studien var att utforska om kallskänkor arbetar med recept under matlagningen. Forskningsmetoden grundades på kvalitativa intervjuer. Arbetet bygger på mitt intresse för recept som blev starten för utformningen av den kvalitativa intervjuguiden som användes. Överlag skiftar användningen av recept, en del använder kokböcker medan andra förvarar grundrecepten i huvudet. Men de flesta köken har också en unik receptpärm så att maträtterna smakar likadant. Utbildningen skapar en grund för yrket, men det är än dock erfarenheten som är avgörande för ett bra resultat i arbetet. Kallskänkor är inte längre så självklara i ett restaurangkök, förändringar inom yrket håller på att ske. Genom att arbetsstyrkan har blivit mindre i dagens restaurangkök, delegeras arbetsuppgifterna ut till den personal som jobbar.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/30694
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_30694_1.pdf (751.4Kb)
Date
2012-10-23
Author
Halldin, Marie
Keywords
Engagemang
kunskap
matlagning
Series/Report no.
Restaurangmanagerprogrammet
VT 2012
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV