• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Gymnasieelevers inställning samt kännedom om fett i kosten

Sammanfattning
Idén till denna studie växte fram då fett är ett omdiskuterat ämne och det är intressant att se hur ungdomar ställer sig till fett i kosten. Syftet med studien är att undersöka gymnasieelevers inställning till fett i kosten. Det är även av intresse av att studera elevernas kännedom om fett utifrån de Svenska näringsrekommendationerna (SNR) och om de är medvetna om de sjukdomar som kan vara relaterade till ett för högt fettintag. Studien är kvantitativ och frågeställningarna besvarades med hjälp av en enkätundersökning, vilken genomfördes på två gymnasieskolor i Göteborg där sammanlagt 101 elever deltog. Enkäterna var anonyma och det framgick inte heller någon ålder på de som besvarat dem. Dock fick de fylla i vilket kön de tillhör då intresset var att se om det fanns skillnader mellan könen. Studien visar att det främst är smaken som avgjör elevernas matval. Många av eleverna är emot tillsatser i maten då de anser att dessa är onaturliga och skadliga Av de elever som deltagit i studien reflekterar en majoritet inte kring hur mycket fett maten innehåller. Bland de elever som säger att de undviker fett är hälsoaspekter den vanligaste orsaken. En viss kunskap om fett finns hos eleverna då de tycks ha kunskap om olika sorters fetter samt om de sjukdomar som kan ha relation till hög konsumtion av fett. Inga skillnader kan ses mellan könen.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/30697
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_30697_1.pdf (955.4Kb)
Datum
2012-10-23
Författare
Arnell, Emelie
Sylaj, Kim
Nygren Maathz, Åsa
Nyckelord
Fett
inställning
gymnasieelever
konsumtionsval
skillnaden mellan könen
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap
VT 2012
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV