• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

En fallstudie om äldres uppfattningar om måltiden på ett äldreboende

utifrån FAMM

Abstract
Vårt syfte med denna fallstudie har varit att undersöka hur några individer på ett äldreboende uppfattar måltiden utifrån FAMM. Fallstudien är uppbyggd på semistrukturella intervjuer och icke deltagande observationer. Urval: Det var totalt 10 medverkande som var i åldern 85-100 år. Alla medverkande bodde permanent på äldreboendet och var utvalda utifrån deras förmåga att kunna kommunicera då stor del av de boende hade utvecklat demens. Intervjuerna samt observationerna analyserades med en kvalitativ analysmetod. I resultatet framgick att måltiden är ett komplext ämne och de äldre hade svårt att uttrycka sin åsikt gällande den. Utifrån intervjuerna framgick att de äldre på detta specifika boende var nöjda med de flesta aspekterna gällande måltiden. De var nöjda med rummet där måltiden åts, personalens engagemang uppskattades och de var nöjda med maten som serverades. Det som var mindre bra var den oroligheten som finns på vissa avdelningar som påverkar deras matro. Detta kunde vi även se under observationerna. Vi noterade även att inredningen i matsalen inte har en röd tråd. Vår slutsats utifrån intervjuer samt observationer är att äldre har svårt att uttrycka sig om saker som kan uppfattas negativa samt att de boende saknade höga förväntningar på måltiden inom äldreomsorg.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/30702
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_30702_1.pdf (323.4Kb)
Date
2012-10-23
Author
Klang, Jennifer
Strandberg, Josefine
Keywords
Måltiden
the five aspects meal model
Äldre
Series/Report no.
Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap
VT 2012
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV