• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Arbetstillfredsställelse i mottagningskök på förskolor

Sammanfattning
Utifrån erfarenheter i arbetslivet samt verksamhetsförlagd utbildning har vi fått en översikt över arbetssituationen i mottagningskök och hur de optimala förhållandena i måltidsverksamheten styrs för medarbetarna. Kandidatuppsatsens syfte är att undersöka hur anställda i mottagningskök på förskolor upplever sin arbetssituation. På grund av ekonomiska och andra styrande faktorer i kommuner väljer man för det mesta att tillämpa mottagningskök på förskolor då det anses vara mer lönsamt. Än idag är det svagt undersökt om mottagningskök är det mest optimala för en medarbetare att kunna känna arbetstillfredsställde. I studien har en kvalitativ intervjuundersökning utförts med ekonomibiträden i mottagningskök, vi har också samtalat med områdeschefen och enhetschefen i kommunen. Studien indikerar att det viktigaste är att få personalen att påverka sitt arbete, känna trivsel och vara delaktig i sitt arbete. Avståndet till arbetet var av betydelse, lönen och även arbetstiderna hade effekt. Ansvar hade respondenterna delade meningar om och viss personal ville ha mer ansvar än andra när det gällde att tillaga mat. Ansvar över ekonomi i köket och bra stöttning från chefen för att ha möjlighet till att ta det ekonomiska ansvaret var även betydelsefullt. Utveckling i arbetet var inte av stor betydelse för respondenterna och man förväntade sig inte en framtid i yrket. Respondenterna ville ha mer frihet till inköp på mottagningsköken och ansåg att det var styrt och möjlighet till påverkan saknades. För framtida forskning och relevans för mottagningsköken behövs en grundläggande studie för att se över och sammanställa för förbättring, inte enbart de ekonomiska aspekterna utan även medarbetarnas arbetsförhållanden.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/30703
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_30703_1.pdf (922.8Kb)
Datum
2012-10-23
Författare
Bäckström, Jessica
Malm, Matilda
Nyckelord
Arbetsmotivation
ekonomibiträde
trivsel
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap
VT 2012
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV