• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kartläggning av mjölksvinn i en skolrestaurang

en fallstudie om mjölksvinnets omfattning och orsaker

Abstract
I vår uppsats har vi kartlagt hur mycket mjölk som hälls ut under fem sammanhängande lunchtillfällen i en skolrestaurang. Genom samtal med eleverna har vi kartlagt även vissa orsaker till att mjölksvinn förekommer, detta ur elevernas perspektiv. Vi diskuterar förekommande svinn ur ekonomiska-, miljömässiga-, etiska- och pedagogiska perspektiv. Syftet med vår uppsats är att mäta mjölksvinnets omfattning och orsaker på en låg- och mellanstadieskola i en mindre stad i Sverige. Genom att göra en fallstudie har vi kunnat samla in både kvantitativt- och kvalitativt material. Vi har genom den kvantitativa mätningen mätt hur stor volym mjölk som slängs vid varje lunchtillfälle under en vecka i skolrestaurangen. För att få reda på orsakerna till att elever häller ut mjölk har vi genomfört två fokusgruppsintervjuer med elever som bestod av tre pojkar och tre flickor i varje grupp. Till att börja med ställde vi frågor kring mjölkkonsumtion och fortsatte sedan diskutera orsakerna till att det förekommer mjölksvinn i skolrestaurangen. Intervjuerna har analyserats utifrån vårt syfte. Vår studie visar att mjölksvinn förekommer i skolrestaurangen. Utifrån vår mätning blir ett årligt snitt på mjölksvinn 276 liter, en årlig kostnad på 1901 kronor i genomsnitt på den skola studien genomfördes. Eleverna gav uttryck för sina åsikter i fokusgrupperna och beskriver bland annat tidspress, smak och temperatur som orsaker till svinnet. Vi diskuterar mjölksvinnets orsaker ur våra fyra perspektiv och presenterar förslag till vidare forskning
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/30705
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_30705_1.pdf (589.8Kb)
Date
2012-10-23
Author
Tingberg, Emma
Öhman, Evelina
Keywords
skolrestaurang
svinn
pedagogisk måltid,
fokusgrupper
Series/Report no.
Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap
VT 2012
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV