• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kartläggning av mjölksvinn i en skolrestaurang

en fallstudie om mjölksvinnets omfattning och orsaker

Sammanfattning
I vår uppsats har vi kartlagt hur mycket mjölk som hälls ut under fem sammanhängande lunchtillfällen i en skolrestaurang. Genom samtal med eleverna har vi kartlagt även vissa orsaker till att mjölksvinn förekommer, detta ur elevernas perspektiv. Vi diskuterar förekommande svinn ur ekonomiska-, miljömässiga-, etiska- och pedagogiska perspektiv. Syftet med vår uppsats är att mäta mjölksvinnets omfattning och orsaker på en låg- och mellanstadieskola i en mindre stad i Sverige. Genom att göra en fallstudie har vi kunnat samla in både kvantitativt- och kvalitativt material. Vi har genom den kvantitativa mätningen mätt hur stor volym mjölk som slängs vid varje lunchtillfälle under en vecka i skolrestaurangen. För att få reda på orsakerna till att elever häller ut mjölk har vi genomfört två fokusgruppsintervjuer med elever som bestod av tre pojkar och tre flickor i varje grupp. Till att börja med ställde vi frågor kring mjölkkonsumtion och fortsatte sedan diskutera orsakerna till att det förekommer mjölksvinn i skolrestaurangen. Intervjuerna har analyserats utifrån vårt syfte. Vår studie visar att mjölksvinn förekommer i skolrestaurangen. Utifrån vår mätning blir ett årligt snitt på mjölksvinn 276 liter, en årlig kostnad på 1901 kronor i genomsnitt på den skola studien genomfördes. Eleverna gav uttryck för sina åsikter i fokusgrupperna och beskriver bland annat tidspress, smak och temperatur som orsaker till svinnet. Vi diskuterar mjölksvinnets orsaker ur våra fyra perspektiv och presenterar förslag till vidare forskning
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/30705
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_30705_1.pdf (589.8Kb)
Datum
2012-10-23
Författare
Tingberg, Emma
Öhman, Evelina
Nyckelord
skolrestaurang
svinn
pedagogisk måltid,
fokusgrupper
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap
VT 2012
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV