dc.contributor.author | Tingberg, Emma | |
dc.contributor.author | Öhman, Evelina | |
dc.date.accessioned | 2012-10-23T14:05:05Z | |
dc.date.available | 2012-10-23T14:05:05Z | |
dc.date.issued | 2012-10-23 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/30705 | |
dc.description.abstract | I vår uppsats har vi kartlagt hur mycket mjölk som hälls ut under fem sammanhängande lunchtillfällen i en skolrestaurang. Genom samtal med eleverna har vi kartlagt även vissa orsaker till att mjölksvinn förekommer, detta ur elevernas perspektiv. Vi diskuterar förekommande svinn ur ekonomiska-, miljömässiga-, etiska- och pedagogiska perspektiv.
Syftet med vår uppsats är att mäta mjölksvinnets omfattning och orsaker på en låg- och mellanstadieskola i en mindre stad i Sverige. Genom att göra en fallstudie har vi kunnat samla in både kvantitativt- och kvalitativt material. Vi har genom den kvantitativa mätningen mätt hur stor volym mjölk som slängs vid varje lunchtillfälle under en vecka i skolrestaurangen. För att få reda på orsakerna till att elever häller ut mjölk har vi genomfört två fokusgruppsintervjuer med elever som bestod av tre pojkar och tre flickor i varje grupp. Till att börja med ställde vi frågor kring mjölkkonsumtion och fortsatte sedan diskutera orsakerna till att det förekommer mjölksvinn i skolrestaurangen. Intervjuerna har analyserats utifrån vårt syfte.
Vår studie visar att mjölksvinn förekommer i skolrestaurangen. Utifrån vår mätning blir ett årligt snitt på mjölksvinn 276 liter, en årlig kostnad på 1901 kronor i genomsnitt på den skola studien genomfördes. Eleverna gav uttryck för sina åsikter i fokusgrupperna och beskriver bland annat tidspress, smak och temperatur som orsaker till svinnet. Vi diskuterar mjölksvinnets orsaker ur våra fyra perspektiv och presenterar förslag till vidare forskning | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT 2012 | sv |
dc.subject | skolrestaurang | sv |
dc.subject | svinn | sv |
dc.subject | pedagogisk måltid, | sv |
dc.subject | fokusgrupper | sv |
dc.title | Kartläggning av mjölksvinn i en skolrestaurang | sv |
dc.title.alternative | en fallstudie om mjölksvinnets omfattning och orsaker | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |