Show simple item record

dc.contributor.authorMattiasson, Agneta
dc.contributor.authorOttosson, Emelie
dc.date.accessioned2012-10-24T11:27:55Z
dc.date.available2012-10-24T11:27:55Z
dc.date.issued2012-10-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/30744
dc.description.abstractBarnets två första levnadsår anses väldigt viktiga för dess optimala tillväxt och utveckling. Den period då mat introduceras är av särskild vikt för barnets hälsa då det, speciellt i utvecklingsländer, är vanligt med diarréer och andra virusinfektioner som allt för ofta leder till undernäring och död. Bolivia har stora problem inom detta område. Den här studien syftar därför till att beskriva och förklara ur ett sociokulturellt perspektiv hur inhemska mödrar på landsbygden i en del av Bolivia gör när de introducerar mat till sina barn som komplement till amning. För att undersöka detta har en etnografisk studie utförts. Tio intervjuer med mödrar till barn under två år har genomförts samt en intervju med en så kallad mammaguide. Dessutom har observationer i anslutning till intervjuerna med mödrarna och två deltagande observationer utförts. Resultaten visar att de flesta barn ges den mat som familjen själv äter, vilken huvudsakligen består av det de själva odlar. En del barn är inaktiva och orkeslösa, vilket kan indikera på att dessa barn får för lite mat. Ohygieniska levnadsförhållanden påverkar hur maten är tillagad, serverad och matad till barnet. När mat introduceras och hur länge barnen ammas bestäms av hur tidigare generationer gjort och till viss del av råd från hälso- och sjukvårdspersonal. Myter och influenser från tidigare generationer samt otillräckliga resurser har en stor inverkan på hur mödrarna gör när de introducerar mat.sv
dc.language.isoengsv
dc.relation.ispartofseriesHälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPKsv
dc.relation.ispartofseriesVT 2012sv
dc.subjectcomplementary feeding practicessv
dc.subjectcultural practicessv
dc.subjectdeveloping countriessv
dc.subjectindigenoussv
dc.subjectmalnutritionsv
dc.titleComplementary feeding practices of indigenous mothers in rural Boliviasv
dc.title.alternativeAn ethnographic studysv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record