BVC sjuksköterskors erfarenheter av samarbete med socialtjänsten - när barn misstänks fara illa
Child health nurses’ experiences of collaboration with the social services - at suspected child abuse
Sammanfattning
Inledning: I barnsjuksköterskans kompetens och uppdrag ingår det att upptäcka när barn far illa och uppmärksamma detta genom att anmäla till socialtjänsten. I tidigare forskning har det visat sig att det finns ett behov av samarbete och stöd i samband med anmälan till socialtjänsten. BVC sjuksköterskans erfarenheter av hur samarbetet fungerar med socialtjänsten vid misstanke om att barn far illa är sparsamt undersökt och vi fann det betydelsefullt att undersöka detta.
Syfte: Syftet med studien var att beskriva BVC sjuksköterskors erfarenheter av samarbete med socialtjänsten vid misstanke om att barn far illa.
Metod: Fyra BVC sjuksköterskor intervjuades och den transkriberade texten analyserades utifrån en kvalitativ innehållsanalys.
Resultat: Resultatet i studien redovisas under tre kategorier; ”Kontakt som kan lätta på bördan”, ”Att inte veta vad som händer sen” och ”Att arbeta tillsammans”. Vid samarbetet med socialtjänsten beskrev BVC sjuksköterskorna ett behov av att ha en kontaktperson och att de önskade stöd i form av att ha någon som axlade deras oro och tog över ansvaret. De upplevde ensidig kommunikation vid samarbetet med socialtjänsten och att sekretessen dem emellan ledde till tystnad. När det gällde samarbetet såg de hinder men också möjligheter till gott samarbete.
Diskussion: Misstanke om att barn far illa leder till oro för BVC sjuksköterskan och detta innebär ett stort ansvar. Eftersom BVC sjuksköterskan har ett behov av stöd vid anmälan till socialtjänsten när barn far illa ger resultatet anledning att gå vidare med den storskaliga studien
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2013-06-18Författare
Mattsson, Marie
Olin, Karin
Nyckelord
BVC sjuksköterska
erfarenheter
barn som far illa
socialtjänsten
samarbete
Språk
swe