dc.contributor.author | Rostedt, Catharina | |
dc.date.accessioned | 2013-06-19T10:33:04Z | |
dc.date.available | 2013-06-19T10:33:04Z | |
dc.date.issued | 2013-06-19 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/33044 | |
dc.description.abstract | Anställningsbarhet är ett ord som har börjat användas allt mer i diskussioner om hur
människor ska rustas inför arbetsmarknaden. Studier har visat att priset på varan är det främsta konkurrensmedlet inom restaurangbranschen vilket i sin tur leder till låga kompetenskrav på anställda. De som utbildat sig inom området söker sig till andra branscher och de som jobbar inom den saknar utbildning. Syftet med denna undersökning är att se vad rekryterare på marknaden söker för kompetens till chefspositionerna inom restaurangbranschen. Samt att undersöka vad det är som gör en student anställningsbar efter restaurangmanagerprogrammet vid Institutionen för kost och idrottsvetenskap i Göteborg. Begreppet anställningsbarhet är den teoretiska referensram undersökningen bygger på tillsammans med författarens förståelse för branschen. Anställningsbarhet är ett komplext begrepp men som i denna undersökning intar en utgångspunkt från en organisationsnivå, alltså undersöker hur företag ser på universitetsutbildade individers anställningsbarhet. Studien har ett induktivt angreppssätt med en hermeneutisk tolkning av tio kvalitativa
djupintervjuer från restaurangbranschens olika kategorier. Urvalet kom att bli en blandning av slumpmässigt och bekvämlighetsval. Kriterierna för urvalet var personer med rekryteringsansvar på företag där mellanchefspositioner fanns. Resultat visar att utbildning
har väldigt liten eller ingen betydelse för anställningsbarheten kopplat till chefspositioner
inom restaurangbranschen. Fallenheten för tjänsten och personen i fråga är det som har mest betydelse för en chefspost enligt de medverkande respondenterna. Restaurangmanagerprogrammet vid IKI är av intresse för respondenterna och utbildningen innefattar det som efterfrågas av rekryteringsansvariga inom restaurangbranschen. Utbildningen är dock inte mycket värd utan kombinerad arbetslivserfarenhet som övervägande är av störst betydelse. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Restaurangmanagerprogrammet | sv |
dc.relation.ispartofseries | Vt 2013 | sv |
dc.subject | anställningsbarhet | sv |
dc.subject | rekrytering | sv |
dc.subject | anställningsrestaurangmanager | sv |
dc.title | Anställningsbar för chefsposition efter restaurangmanagerutbildning? | sv |
dc.title.alternative | Rekryterare inom restaurangbranschens uppfattning | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |