Hållbar utveckling – med fokus på mat i förskola och skola
Abstract
Föreliggande studie behandlar begreppet hållbar utveckling. Genom detta arbete har vi fått en större medvetenhet inom
det nämnda området. Syftet har varit att undersöka huruvida olika kommuner arbetar för en hållbar utveckling med
fokus på maten som serveras i förskolan och den ordinarie skolan. Studien baseras dels på en enkätundersökning vilken
kökspersonal besvarat och dels intervjuer med verksamhetschefer. Detta gjordes för att ta reda på hur Ale respektive
Kungsbacka kommuner arbetar för att uppnå regeringens målsättning att minst 5 procent av alla livsmedelsinköp skall
vara ekologiska. Vidare har vi utforskat i vilken omfattning skolmatspersonalen använder ekologiska varor och deras
attityd till dessa. Resultatet av studien visar att regeringens mål inte är uppnådda i de aktuella kommunerna och att
brister i arbetet föreligger. I dagsläget ligger de båda kommunernas inköp av livsmedel på likvärdig nivå. Kungsbacka
kommun är däremot på god väg att nå målet på 5 procent, vilket inte är fallet i Ale kommun. Det saknas tydliga
direktiv i Ale kommun, vilket är nödvändigt för att kunna uppnå en långsiktig hållbar utveckling. Dessutom framgår att
kökspersonalen i vissa fall saknar helhetsperspektiv i vilken utsträckning livsmedel påverkar arbetet för hållbar
utveckling. Därför bör lärarna verka för att barn och elever blir medvetna om hur de skall agera för att kunna gynna en
hållbar utveckling.
The present study deals with the concept of sustainable development. Through this work, we have gained a greater
awareness within this topic. The aim was to investigate whether different municipalities follow goals of sustainable
development when working with a focus on the food served in preschool and the ordinary school. The study is based
partly on a questionnaire which was filled in by kitchen staff and also included interviews with business managers. The
main purpose was to investigate how Ale and Kungsbacka municipalities are working to achieve the Government 's
objective that at least 5 percent of all food purchases should be of ecologic origin. Furthermore, we intended to explore
in what extent school meals staff use organic products and their attitude towards these. The results of the study showed
that the government's goal is not achieved by the municipalities and that a presence of shortcomings in the performed
work. In the current situation, the two local purchase of food on an equal level. In a case of Kungsbacka municipality, it
is close to reaching the target of 5 percent. In contrast, Ale municipality is far from reaching the Government’s goal.
This study showed an absence of clear directives in Ale, necessary to achieve long-term sustainable development.
Moreover, the kitchen staff, in some cases lacked overall perspective over the extent to which foods affect efforts of the
sustainable development. Therefore, we recommend teachers to work effectively to ensure that children and students are
aware of actions promoting sustainable development.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2014Author
Aderheim, Petra
Ljungberg, Josephine
Keywords
Hållbar utveckling
ekologiska livsmedel
klimatsm
Language
sv