• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Att äta eller inte äta kolhydrater

En kvantitativ studie om kvinnors attityd och beteende avseende kolhydrater i kosten

Sammanfattning
Vad människor väljer att äta har stor betydelse för deras hälsa och idag är det många människor som lever ohälsosamma liv vilket bland annat beror på just bristfälliga kostvanor. Kolhydraternas roll i kosten har på senare tid varit omdiskuterad och kan ha skapat en förvirring kring om och/eller varför kolhydratrika livsmedel bör ingå i kosten. Då kolhydratrika livsmedel enligt Livsmedelsverket är viktiga ur både hälso- och miljösynpunkt är det av intresse att undersöka vad människor tycker om dessa och vilka de väljer att konsumera. Syftet med studien är därför att undersöka kvinnors attityd och beteende med avseende på kolhydrater i kosten samt om kvinnor har kännedom om kolhydraters påverkan på hälsa och miljö. En kvantitativ metod användes där enkäter skickades ut till kvinnor via den sociala nätverkstjänsten Facebook. Theory of Reasoned Action användes som teorietisk utgångspunkt. Det var 85 kvinnor som deltog i studien och åldern varierade mellan 17 och 56 år. I resultatet framgick det att majoriteten av kvinnorna hade en positiv eller neutral attityd till kolhydrater. Det var därmed få som hade en negativ attityd gentemot kolhydrater. Dock fanns det inga signifikanta skillnader mellan hur mycket kolhydrater kvinnor med positiv, neutral respektive negativ attityd åt. Många av kvinnorna upplevde att familj och vänner hade stor påverkan på deras matval. Däremot upplevde flertalet kvinnor att de inte påverkades mycket av vad personer som är viktiga för dem tycker om deras kolhydratkonsumtion. I denna studie framkom det att attityd och beteende inte alltid överensstämmer och det är därför viktigt att i arbetet som hälsopromotör och kostvetare vara medveten om vad som påverkar kostvanor för att förstå varför de ser ut som de gör.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/36219
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_36219_1.pdf (980.1Kb)
Datum
2014-06-26
Författare
Birath, Carolina
Pettersson, Eleonor
Nyckelord
attityd
beteende
kolhydrater
theory of reasoned action
Serie/rapportnr.
Hälsopromotionsprogrammet kost
VT 14-41
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV