Synd om VEM? En jämförelse av konsulternas och anställdas förhållningssätt under off-shoring av IT-avdelningen
Sammanfattning
Intervjustudien handlar om undersökning av arbetsmotivation för ordinarie anställda och konsulter på en IT avdelning i ett forskningsföretag i slutet på 2007. Arbetsuppgifter höll på att flyttas till Indien och enbart några få anställda kom att sköta administrativa uppgifter efteråt. Hur lyckades anställda och konsulter att upprätthålla sin motivation under neddragningen? Stämde det att inhyrd personal lättare blir av med jobbet?
Tidigare Forskning/ Herzbergs, Mausners och Bloch Snydermans studie The motivation to work (1959) är första forskningsmodellen om arbetsmotivation med primära och sekundära faktorer som ligger till grund för arbetstillfredställelse. Detta har kompletterats med senare studier om drivkrafterna för arbetsmotivationen, önskan att tillhöra, behovet att tillhöra och kravet att göra en uppgift från Meyer och Allen (1991).
Metod: Semistrukturerade intervjuer genomfördes med fyra anställda och fem konsulter. Intervjuers innehåll sammanfattades efteråt och skickades för godkännande till intervjupersonen. Intervjusvaren undersöktes med hjälp av grounded theory där man letar först efter olika motiv och sedan efter bakomliggande faktorer.
Ordinarie anställda och IT konsulterna lyckades upprätthålla sin motivation för arbete. Anledningen är en bra sammanhållning och konsulterna var väl integrerade. Konsulterna hade som största drivkraft utvecklande arbetsuppgifter. För anställda var social samvaro den viktigaste motivationsfaktor. Konsulterna hade lätt för att förflytta sig till nya uppdrag i Forskningsföretaget. De anställda berättade oftare om att andra hade lämnad företaget. Båda kategorier använde sig av sina nätverk för arbetsuppgifterna.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2014-06-30Författare
Menne, Andrea
Nyckelord
kunskapsarbetare
lärande nätverk
arbetsmotivation
IT konsulter
off-shoring
Språk
swe