Från diagnos till dialog - en studie om medarbetarnas delaktighet vid ett förändringsarbete inom offentlig sektor
Sammanfattning
Syfte: Uppsatsens syfte är att belysa det förändringsarbete som är genomfört på Sahlgrenska Kirurgen. Fokus i studien ligger på informanternas upplevelse för möjligheten till delaktighet. Det är av intresse för studiens resultat att beskriva hur förändringen genomförts då det finns kopplingar mellan genomförandet och möjligheterna till delaktighet enligt teori.
Tidigare forskning/Teori: Valda teorier behandlar delar av teori kring organisatorisk förändring. Forskningen visar det komplexa samspel som en levande organisation innebär. Vidare belyser forskare två olika organisationsutvecklingsstrategier, diagnostiska och dialogiska. Tidigare forskning visar på att om delaktigheten ökar bland de anställda är det enklare att genomföra en förändring.
Metod: Studien är kvalitativ med intervjuer som metod. Urvalet innehåller sex personer och innefattar både ledning och medarbetare. Informanterna är anonyma. Samtliga intervjuer är ordagrant transkriberade. Områden har identifierats tillsammans med litteratur och tidigare forskning.
Resultat: Studien visar att förändringen har genomförts på direktiv från ledningen och implementerats utan tillräcklig förankring bland medarbetarna, vilket innebär att organisationsutvecklingen på kirurgen är diagnostisk. De anställda känner ingen delaktighet i förändringsarbetet vilket både informanter och enkätundersökningen visar.
Nyckelord: Delaktighet, Dialogisk organisationsutveckling, Double-Loop Learning, Organisationsförändring, Vision
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2014-10-02Författare
Ottosson, Jonathan
Nyckelord
Delaktighet
Dialogisk organisationsutveckling
Double-Loop Learning
Organisationsförändring
Vision
Språk
swe