• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Health and Care Sciences / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Health and Care Sciences / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Konsten att förändra ohälsosamma matvanor - hur sjuksköterskan kan stödja patienter till ett hälsosammare liv

The Art of Breaking Bad Eating Habits - How Nurses Can Provide Support for Patients to a Healthier Lifestyle

Abstract
Introduktion: Många patienter är beroende av en förändrad kost för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, metabolt syndrom och diabetes typ II. Andel vuxna med fetma har fördubblats sedan 1990 och en ökning av fetma fortsätter än idag, trots en ökad fysisk aktivitet bland populationen. För att motivera för förändring av levnadsvanor bör hänsyn tas till tre begrepp; värdighet, self-efficacy och empowerment. Syfte: Syftet är att undersöka om ökad upplevelse av self-efficacy kan främja hälsosamma levnadsvanor och hur sjuksköterskan kan arbeta för att stödja patienter. Metod: Vald metod är en litteraturöversikt. Artikelsökningen genomfördes systematiskt i databaserna PubMed samt Cinahl. Artikelgranskningen har genomförts med stöd utav ett protokoll. Efter analys av data framträdde 8 kvantitativa artiklar samt 1 kvalitativ artikel. Resultat: Utbildning och motivation har en grundläggande roll för att människor skall genomföra livsstilsförändring. I takt med kunskapsutveckling bland patienter ökar även self-efficacy för livsstilsförändring. Utbildning kan ske om samtal i grupp och individuellt. Relationen mellan patient och sjuksköterska har en betydelsefull roll för hur behandlingen utformas där stor vikt ligger i att sätta patienten behov och vilja i centrum. Sjuksköterskan har en betydelsefull roll för att stödja patient och vägleda denna i rätt riktning i livet. Slutsats: Forskning stödjer för en korrelation mellan self-efficacy och empowerment för att individer ska uppnå hälsosamma matvanor. Ohälsosamma matvanor medför en ökad risk för allvarliga sjukdomar, vilket stödjer behovet av åtgärder i förebyggande syfte. Utbildning med gruppsamtal och individuella samtal visar vara effektivt. Att sätta individen i centrum liknar vid den vård som bedrivs idag, personcentrerad vård och studier stödjer för fortsatt användning av detta förhållningssätt. Förebyggande metoder kan vidtas vid identifiering av egenskaper en människa har då risk föreligger för diabetes och hjärt- och kärlsjukdom. Därefter kan förebyggande åtgärder diskuteras och vidtas.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/38138
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
View/Open
gupea_2077_38138_1.pdf (705.3Kb)
Date
2015-02-03
Author
Ismael Mahmood, Susann
Keywords
Self-efficacy
matvanor
ohälsa
livsstil
levnadsvanor
sjuksköterska
behandling
diabetes
stroke
hjärt-kärlsjukdom
övervikt
fetma
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV