Hållbar utveckling i skolämnet Hem- och konsumentkunskap Hur lärare i ämnet undervisar sina elever i hållbar utveckling
Abstract
Sammanfattning:
Överdriven matkonsumtion och ohälsa ökar allt mer trots samhällets olika riktlinjer och information
kring dessa faktorers påfrestningar för den hållbara utvecklingen, utifrån miljö och hälsa. Detta sätts i
relation till skolans ansvar, kring att utbilda eleverna i ämnet. Syftet med studien är att belysa hur lärare
i Hem- och konsumentkunskap (HKK) upplever att de undervisar sina elever i hållbar utveckling, kring
miljö och hälsa. Studien har genom intervjuer med fem lärare från olika skolor i Göteborg tagit reda på
vad lärarna anser vara viktigt att undervisa sina elever om, i hållbar utveckling utifrån de två
perspektiven. Studien undersöker även hur lärarna planerar sin undervisning, samt hur de tar reda på
vilka kunskaper eleverna har i ämnet. Resultatet visar att lärarna anser att det är viktigt att undervisa i
hållbar utveckling, och att de undervisar eleverna i ämnet på en grundläggande nivå som blir mer och
mer avancerad, i takt med att eleverna får ökade kunskaper och förståelse när de kommer högre upp i
årskurserna. Däremot visar resultatet även att lärarna känner sig stressade av att hinna undervisa
eleverna i alla olika delar som ämnet har. Detta skulle kunna leda till att eleverna inte får de fördjupade
kunskaper som lärarna skulle vilja att de fick inom hållbar utveckling. Lärarna beskriver att de ständigt
måste prioritera vad de ska undervisa eleverna kring, för att uppnå Skolverkets riktlinjer för ämnet,
vilket skulle kunna innebära att lärarna behöver ökade kunskaper kring hur de kan planera
undervisningen för att ge eleverna ytterligare kunskaper i ämnet.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2015Author
Kullenbäck Balafoutis, Saga
Keywords
Hållbar utveckling
hälsa
miljö
Lgr11
grundskol
Language
sv