Hållbar matavfallshantering inom restaurang
Abstract
Det är viktigt att förebygga uppkomsten av matavfall, men det matavfall som trots allt uppstår
måste tas omhand på bästa sätt. När det gäller restaurangsektorn kan restaurangägaren ta sitt
stöd i miljöbalken, avfallsförordningen samt med lokala avfallsföreskrifter. Ett hållbart
matavfallssystem är viktigt för att minska utsläpp av växthusgaser, men också för att förbättra
arbetsmiljön hos de anställda. Detta handlar både om att förebygga matavfall men också att
källsortera och kompostera eller röta. Syftet med denna uppsats är att undersöka
restaurangägares tankar kring och praktiker kring hållbar matavfallshantering samt hitta delar
i deras avfallshantering som kan förbättras ytterligare. Metoden för studien har varit
semistrukturerade intervjuer samt fotografering. Vid datainsamlingen användes tre
instrument; intervjuguide, SWOT-analys samt fotografier. SWOT-analysen användes för att
hitta delar i avfallshanteringen som kan förbättras ytterligare och är kopplad till hållbar
utvecklings tre kategorier (miljöhänsyn, ekonomisk tillväxt och socialt ansvar). Resultatet
visar att det främst är inom Socialt ansvar som förbättringar kan göras: restaurangerna bör
utforma avfallshanteringen så att det är lätt för personalen att göra rätt. Information om hur
personalen ska gå tillväga bör vara lättillgänglig med högt instruktionsvärde. Gemensamma
rutiner bidrar till en hållbar matavfallshantering. Restaurangägaren måste utbilda sina
anställda hur matavfallshanteringen ska gå till för att kunna ställa krav på att korrekt arbete
utförs. Hållbar matavfallshantering genererar minskad fysisk arbetsbelastning samt en
förbättrad psykisk arbetsmiljö.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2015-08-10Author
Liljön, Daniel
Keywords
Hållbar utveckling
kvalitativ
matavfall
SWOT-analys
restaurang
Series/Report no.
VT15-51
Language
swe