Hörselskadad på högskolan - En kvalitativ studie om hörselskadade studenters upplevelser kring högskolestudier
Sammanfattning
Syfte och frågeställningar: Syftet med studien är att undersöka hur hörselskadade studenter upplever sin studiesituation på högskolan och hur de hanterar kritiska situationer som uppstår i mötet med universitetet och andra studenter. Utifrån problemformuleringen om de hörselskadade studenterna upplever att universitetsstudierna är tillgängliga och om de känner sig delaktiga i universitetslivet har följande frågeställningar formulerats:
Hur upplever studenterna sina högskolestudier? Hur hanterar studenterna speciellt svåra situationer som uppstår i mötet med universitetet? Hur upplever studenterna bemötandet från universitetet och andra studenter?
Metod och material: Jag har använt kvalitativ metod och genomfört semistrukturerade intervjuer med fem hörselskadade studenter vid olika svenska universitet och två samordnare/administratör. Jag hade personligt möte med tre av intervjupersonerna, de andra intervjuerna skedde på Facebooks messanger-funktion.
Huvudresultat: Alla respondenter upplevde att högskolestudierna fungerade någorlunda tillfredsställande akademiskt så länge nödvändiga hjälpmedel såsom teknik och tolkar fanns tillgängliga men studenterna fick samtidigt påminna om användandet av hjälpmedel. Respondenterna upplevde att de fick ta mycket eget ansvar för få den information som krävs för en hörselskadad att kunna studera på samma villkor som en hörande. En strategi de flesta respondenterna använde sig av var att vid ett tidigt skede informera om sin hörselskada. De flesta studenterna upplevde att deras hörselskada påverkade dem i kontakten med övriga studenter. Både studenter och samordnare var överens om att det huvudsakliga problemet var att information till funktionsnedsatta studenter inte var lätt tillgänglig.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2015-09-01Författare
Welander, Amanda
Nyckelord
hörselskada
stigmatisering
strategier
högskola
Språk
swe